Ce trebuie cu adevărat să dezinfectezi acasă acum, că știm mai multe despre transmiterea coronavirusului?

Te-ai obișnuit să dezinfectezi acasă orice vine în contact cu mâinile tale? Speli suprafețele constant sau deja te-ai relaxat și nu o mai faci deloc? După 6 luni de pandemie, iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le cureți, încă, frecvent.

Ce trebuie cu adevărat să dezinfectezi acasă, după ce luni de zile te-ai obișnuit să utilizezi cantități impresionante de dezinfectant sau alcool sanitar în încercarea de a fi cât mai protejat de noul coronavirus? Mai folosești încă un preș înmuiat în clor? Îți mai speli cu răbdare toate cumpărăturile? Te ocupi conștiincios de clanțe, pachete venite prin curier și ștergi butoanele de la liftul comun? Acum, că oamenii de știință s-au pus de acord că atingerea unor obiecte contaminate nu e calea principală de transmitere a coronavirusului, au și câteva răspunsuri legate de obiectele și locurile pe care e necesar să le dezinfectezi acasă constant.


Profesorul David Mushatt, șeful departamentului de boli infecțioase de la Tulane School of Medicine, citat de Huffington Post, spune că ce dezinfectezi acasă și ce alte măsuri de protecție pui în practică trebuie să urmeze modelul șvaițerului (model de cauzalitate utilizat în analiza și gestionarea riscurilor) – și anume că, dacă e să se întâmple ceva rău, e puțin probabil ca acest lucru să se datoreze unei singure erori. Asemenea găurilor din celebra brânză elvețiană, mișcările greșite sunt de obicei mai multe, și toate contribuie la rezultat, așa încât rezolvarea ar fi, cu totul, astuparea tuturor găurilor, sau luarea tuturor precauțiilor. „Ca să trecem de această pandemie, trebuie să astupăm găurile spălându-ne pe mâini, respectând distanțarea, purtând masca și dezinfectând.' Așa încât, dacă dezinfectezi acasă tot ce îți sare în ochi, tot ești mai protejat de coronavirus, dar asta nu înseamnă că poți renunța la ceilalți pași.


Poate surprinzător, cele mai importante obiecte pe care să le dezinfectezi acasă sunt ecranele digitale. Petrecem enorm de mult timp pe telefoane și tablete, și știam încă dinainte de pandemie ce înseamnă asta în materie de transmitere a bacteriilor și virusurilor, așa încât poți începe de acolo. Avisheh Forouzesh, fondatoarea Advanced Infectious Disease Medical LLC in New Jersey, citată tot de Huffington Post, spune că „suprafețele cele mai comune pe care să le dezinfectezi acasă sunt ecranele și husele telefoanelor', dar și mouse-urile, pad-urile și tastaturile, „sunt suprafețe pe care le atingem constant pe parcursul zilei, după care ne atingem fața, nasul și ochii constant.'

Un obiect pe care e obligatoriu să îl dezinfectezi acasă frecvent este clanța de la ușa principală de intrare în casă. „Dacă vii acasă de la cumpărături și te dezinfectezi pe mâini după ce ieși din mașină și atingi clanța pe care nu a mai atins-o nimeni, probabil că nu e nevoie să faci asta. Dar dacă ai copii sau alți membri ai familiei care intră și ies din casă, atunci trebuie să cureți clanța.', spune David Mushatt. Aceasta ar trebui dezinfectată de cel puțin două ori pe zi. Dar nu uita nici de telecomandă, întrerupătoare și alte lucruri pe care le folosiți la comun frecvent.


Și nu e vorba doar despre ce dezinfectezi acasă, cât și despre celelalte lucruri pe care le folosești frecvent, cum ar fi suprafețele din propria mașină. Mai cu seamă că acum o folosești probabil mai des, în încercarea de a evita transportul în comun, potențial mai periculos. Astfel, spune Avisheh Forouzesh, șoferii ar trebui să dezinfecteze mânerele ușilor, volanul, dar și radio-ul. Iar dacă folosești un serviciu de ride-sharing, e musai să te dezinfectezi sau să te speli pe mâini după ce ai ieșit din mașină. Și să porți, evident, o mască de protecție, și să nu-ți atingi fața.


Dar, indiferent ce dezinfectezi acasă, este esențial să nu uiți de suprafețele care au cea mai mare probabilitate de contaminare: propriile mâini. Orice ai dezinfecta, dacă nu urmezi ghidurile cu precauțiile principale, poate fi în zadar. Mai cu seamă că dezinfectarea constantă a suprafețelor și obiectelor îți poate induce un fals sentiment de siguranță, care să te facă să fii mai puțin precaut în legătură cu alte măsuri de prevenție a infectării cu coronavirus.

Citește și:
DOCUMENT OFICIAL: Lista cu țările din „zona galbenă’, pentru care se cere carantină, a fost actualizată

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet