Ce sunt evenimentele super virale și cum să evităm apariția lor?

Circumstanțele super virale sunt acelea în care o singură persoană poate conduce la infectarea unui număr mare de oameni. Iata ce spune o nouă analiză științifică despre acestea.

Ce sunt evenimentele super virale și cum să evităm apariția lor?

Despre persoanele și evenimentele super virale s-a vorbit încă de la începutul pandemiei de coronavirus, deși acesta nu este neapărat un termen recunoscut științific. Totuși, se știe că sunt cazuri în care o singură persoană a dus la infectarea accidentală a unui număr mult mai mare de oameni decât era așteptat.

Astfel, un eveniment super viral este acela în care persoanele super virale ajung să transmită un virus către mult mai mulți decât unul sau doi alți oameni, așa cum funcționează în general infectarea, cel puțin în cazul epidemiei cu care ne confruntăm acum. Până acum au fost semnalate evenimente super virale în închisori, abatoare, facilități pentru seniori, dar și în spitale sau în cluburi – în general, ele apar în locuri în care oamenii stau apropiați unii de alții, ventilația este deficitară și virusul se poate transmite mai repede decât în mod normal.

Oamenii de știință de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) au analizat aceste cazuri și au ajuns la concluzia că barurile, căminele, bisericile și locurile de muncă asociate cu numere mari de cazuri sunt cele în care metodele de prevenire a infectării trebuie luate în serios în cel mai înalt grad, deoarece pot deveni ușor super virale. De asemenea, s-a constatat că nunțile, evenimentele sportive și conferințele pot deveni astfel de evenimente super virale.

Unul dintre cercetătorii implicați în analiză, Quentin Leclerc, care dezvoltă modele de transmitere ale bolilor infecțioase, spune că, în loc ca măsurile de prevenire să se concentreze pe locurile în sine în care se răspândește virusul, este mai bine să fie luate în considerare condițiile de mediu care conduc la apariția unor evenimente super virale.

„Mulți oameni întreabă: care sunt locurile cele mai riscante și cum le clasificăm? Dar nu are sens să vorbim în felul acesta. Ce e interesant este unde vedem aceste evenimente super virale și care sunt caracteristicile mediului, care sunt factorii care le facilitează, nu locul în sine”, a declarat Leclerc pentru Huffington Post. Acesta spune că locurile din interior unde ventilația este deficitară și aerul este rece (așa cum se întâmplă în abatoare) par să faciliteze răspândirea coronavirusului.

Un alt factor demn de luat în seamă în cazul circumstanțelor super virale îl reprezintă starea de sănătate a celor aflați într-un loc – dacă aceștia au comorbidități sau imunitate scăzută, atunci probabilitatea este mai mare să fie afectați de virus, așa cum se întâmplă în cazul căminelor pentru persoane vârstnice.

Pe de altă parte, Rowland Kao, expert la Universitatea din Edinburgh, spune că multe persoane super virale sunt persoane care intră în contact cu mai mulți oameni decât majoritatea populației. „Așa a fost în cazul situației super virale din mai din Seul, când au fost infectate peste o sută de persoane.” În acel caz, un singur bărbat vizitase cinci cluburi și baruri – lucru care a rezultat în infectarea a 101 persoane și testarea a peste 7.000.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Tot Kao spune că 10% dintre oameni ar fi fost responsabili de 80% dintre cazurile de infectare la începuturile pandemiei de coronavirus.

Însă cum poți evita circumstanțele super virale? Quentin Leclerc spune că aceste reguli funcționează întotdeauna: stai departe de locurile închise cu ventilație proastă, de locurile aglomerate și nu face conversație de aproape cu nimeni.

Citește și:
Câți copii de vârstă școlară sunt infectați cu coronavirus și cum s-ar putea menține procentul după redeschiderea școlilor?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video