O întrebare pe care ne-o punem tot mai des în ultima vreme are în vedere posibilitatea de a fi infectați cu coronavirus, dar fără să știm asta.
Oamenii de știință consideră că virusul a apărut în China, în decembrie 2019. În Statele Unite ale Americii primul caz a fost confirmat pe data de 21 ianuarie. Însă virusul deja începuse să se răspândească și în alte locuri. O problemă în ceea ce privește monitorizarea virusului a fost legată de simptome, care sunt relativ similare cu cele pe care le-ai avea în cazul unei răceli sau a unei gripe.
Potrivit lui Greg Schrank, epidemiolog la Centrul Medical al Universității din Maryland, care a realizat studii epidemiologice și analize genetice ale virusului, acest virus „s-a răspândit în aceste comunități epicentre cu mai multe luni de zile înainte ca aceste locuri să înceapă să se confrunte cu o creștere bruscă a cazurilor.' Nu se elimină posibilitatea ca acest virus să se fi răspândit în Statele Unite încă din prima parte a anului, poate chiar la începutul lunii ianuarie sau chiar sfârșitul lunii decembrie.
Jagdish Khubchandani, doctor și profesor la Ball State University din Indiana, a declarat pentru Health următoarele. „Având în vedere termenele și perioada de incubație raportate de studii, s-ar putea reinfecta mai mulți americani și abia acum vom vedea cele mai grave cazuri', spune el.
Atunci când virusul începe să se răspândească într-o comunitate cu un număr mai mic de persoane, „timpul necesar pentru ca numărul de cazuri să se dubleze poate fi de o săptămână sau mai mult', spune doctorul Schrank pentru Health. „Acest interval este determinat în primul rând de perioada de incubație, împreună cu numărul de persoane care sunt infectate și pot răspândi virusul către alții’, spune el.
La început, virusul a fost perceput greșit ca o altă afecțiune respiratorie. O problemă a testării pe scară largă este aceea că în prezent nu știm cine a fost infectat, ceea ce ar putea oferi informații importante pentru indivizi și fiecare țară.
Ce ar trebui să știi dacă ai fost expus
În cazul în care o persoană a contractat coronavirusul, iar apoi s-a vindecat, este posibil să se reinfecteze, după cum arată o serie de cazuri care au fost semnalate în Asia. Infectarea cu noul coronavirus produce o imunizare, chiar dacă una temporară. „Mai mulți oameni se vor infecta. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este dacă vom fi capabili să determinăm cine a fost infectat și cine a rămas predispus la o infecție cu coronavirus? Ar trebui să testăm pe toată lumea pentru a vedea dacă au fost expuși', spune William Schaffner, un profesor specializat în boli infecțioase la Vanderbilt University of Medicine din Tennessee.
Doctorul Jagdish Khubchandani ne dă câteva sfaturi pe care să le urmăm în această perioadă. „Trebuie să rămânem optimiști deoarece toate metodele noi sunt încercate pentru a combate coronavirusul. Distanțarea socială este absolut esențială. Este ceea ce putem face pentru a preveni răspândirea virusului.'
Citește și:
Te poți reinfecta după ce te-ai vindecat de Covid-19?
Foto: Arhiva Revistei ELLE