Ce sporturi sunt permise în starea de alertă

Conform ordinului emis de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului, românii vor putea practica o serie de activități sportive în aer liber atât individual, cât și în grupuri de maxim trei persoane.

Ce sporturi sunt permise în starea de alertă

În urmă cu două zile a fost publicat în Monitorul Oficial Regulamentul privind condițiile necesare ce trebuie respectate în vederea reluării antrenamentelor în cazul sporturilor individuale care se practică în aer liber.

Potrivit acestuia, activitățile fizice se pot realiza doar individual sau în grupuri de maxim trei persoane și doar în aer liber. Iată care sunt ramurile sportive permise:

a) aeronautică;

b) alpinism;

c) atletism: probele de alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutății, aruncarea suliței;

d) automobilism sportiv;

e) bob, skeleton și sanie: pregătirea pe role sau piste sintetice;

f) caiac: caiac sprint, rafting, stand-up paddle, caiac pe ape repezi;

g) canotaj;

h) ciclism: ciclism rutier, mountain bike;

i) echitație;

j) golf;

k) karting;

l) modelism;

m) motociclism;

n) tenis: proba de simplu;

o) tir cu arcul;

p) tir sportiv;

q) schi biatlon: probele practicate pe role sau piste sintetice;

r) yachting: windsurfing, bărci cu vele.

Ordinul comun emis de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului arată că pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, exersarea fără minge a tehnicilor de joc etc.) este permisă tuturor practicanților cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare socială și igienă personală.

Bazele sportive

În ceea ce privește bazele sportive, acestea vor fi redeschise, iar oamenii vor putea practica sporturile enumerate mai sus. Însă, doar dacă acestea sunt împrejmuite, fiecare punct de acces este păzit, și se realizează triajul epidemiologic și verificarea temperaturii participanților.

În plus, accesul se va face doar pe bază de programări prealabile, pentru a evita aglomerarea spațiilor. Iar toți cei care vin într-o bază sportivă vor fi trecuți pe un tabel nominal pentru a facilita ancheta epidemiologică, în cazul descoperirii unui caz de infectare cu Covid-19. Însă, un alt punct pe care îl subliniază ordinul este că, dușurile, saunele, vestiarele, sălile de fitness, de masaj, de mese vor rămâne închise, accesul publicului fiind interzis. De asemenea, este interzis și accesul spectatorilor, excepție, făcând copiii, care pot avea ca însoțitor o singură persoană adultă. În bazele sportive va fi permisă doar practicarea activităților sportive pe terenuri în aer liber. Desfășurarea activităților în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.

Distanțarea socială

Conform ordinului, cei care practică activități fizice trebuie să respecte o anumită distanță între celelalte persoane aflate în preajma lor. Această distanță este de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ține cont de faptul că particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari în acest context. Cei care practică ciclismul trebuie să respecte o distanță de minimum 10 metri. Aceeași distanță fiind impusă și sportivilor care susțin probe de alergare.

O altă reglementare impusă de ordin vizează materialele și echipamentele sportive (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.). Acestea trebuie să fie folosite doar de o singură persoană sau să fie dezinfectate înainte de a ajunge la altcineva. La finalul antrenamentului, echipamentul folosit trebuie pus într-o pungă de plastic închisă ermetic, și curățat apoi la o temperatură de minimum 80°.

Cei care nu respectă aceste prevederi pot fi sancționați potrivit legii si hotărârii Guvernului emise în această perioadă de alertă.

Citește și:
Anunțul oficial al autorităților: unde și în ce condiții sunt obligatorii masca și măsurarea temperaturii

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet