Care sunt acele spații închise în care pericolul infectării cu noul coronavirus este mai mare? Medicul Virgil Musta a explicat pentru Digi24.
Virusul poate rămâne suspendat în aer în spații închise, au avertizat recent 239 cercetători care se împotrivesc poziției oficiale a Organizației Mondiale a Sănătății și care au avertizat în legătură cu aceasta prin intermediul unui articol apărut în New York Times.
Sutele de oameni de știință, din 32 de țări, au tras astfel un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea de infectare în interior, spunând că Sars-CoV-2 rămâne suspendat în aer în particule mici, expirate de bolnavi, și poate infecta alte persoane.
Ipoteza lor merge mai departe, spunând că virusul poate circula astfel în spații închise, prin intermediul sistemelor de ventilație. Poziția lor a fost comentată de medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, pentru Digi24. Doctorul a subliniat faptul că se știa deja de la bun început despre transmiterea virusului pe cale aeriană și că cea mai frecventă cale de transmitere este o discuție cu o persoană infectată, alături de care petrecem timp la o distanță mai mică decât un metru. Desigur, transmiterea devine încă mai probabilă dacă persoana respectivă prezintă simptome precum tuse sau strănut, care conduc la eliminarea unui număr și mai mare de particule ce pot să conțină virusul.
Medicul Musta a mai avertizat în legătură cu posibilitatea transmiterii noului coronavirus prin intermediul aparatelor de aer condiționat, în clădiri publice, unde intră numere mari de persoane și mai ales când filtrele aparatelor nu sunt dezinfectate și schimbate constant.
Însă specialistul a vorbit și despre cele mai periculoase spații închise, în opinia sa acestea fiind mijloacele de transport în comun, mai ales când sunt foarte aglomerate și este imposibil de păstrat distanța recomandată de 1,5 metri. Supermarket-urile, a explicat Musta, au avantajul regulilor pe care oamenii sunt obligați să le păstreze.
„Eu cred că, de fapt, în fiecare loc, dacă este bine evaluat din punct de vedere al riscului epidemic, se pot institui măsuri ca să se diminueze la maximum riscul de contaminare. De fapt, cred că aici este cheia. Fiecare activitate poate fi desfășurată, dar în anumite condiții. Și aici e rolul managementului societății respective sau a celui care conduce activitatea să evalueze riscurile și să vadă ce măsuri trebuie luate ca să diminueze riscul la maximum.”, a mai precizat Virgil Musta, comentând știrea momentului, privind particulele ce conțin coronavirus și care pot rămâne suspendate în aer în spații închise și pot astfel să infecteze.
Foto: arhiva ELLE