Ce se poate întâmpla când dormi doar șase ore pe noapte… sau mai puțin

Poate că te-ai cufundat în muncă. Poate ești mămica unui nou-născut. Sau poate doar ce ai descoperit “Bridgerton” pe Netflix.

Ce se poate întâmpla când dormi doar șase ore pe noapte… sau mai puțin

În timp ce pot exista numeroase explicații (perfect valide) pentru care nu ai parte de cele șapte-opt ore de somn recomandate, iată șapte motive pentru care ai vrea să începi să le ai chiar de diseară!

S-ar putea să reacționezi cu întârziere

Repede! Gândește rapid! Doar că… nu poți. Studiile au arătat că oamenii care dorm șase ore pe noapte sau mai puțin au aceleași abilități cognitive precum o persoană care nu a dormit vreme de 48 de ore – mai exact, o persoană la fel de înceată precum o… broască țestoasă. Nu numai că îți afectează memoria de termen scurt, dar îți și anulează abilitatea de a te concentra, lucru care face ca activitățile simple (cum ar fi să-ți găsești cheile sau chiar să te hotărăști ce să mănânci) să devină mult mai complicate.

Dar vei reacționa rapid la mânie

Un alt studiu a relevat faptul că lipsa somnului determină centrul emoțional al creierului să devină cu 60% mai reactiv. E simplu: acest lucru îți poate afecta capacitatea de a procesa emoțiile și de a nu răspunde în mod corespunzător (așa cum o face un adult).

E posibil să mănânci mai mult decât trebuie

Oh, snack-ul de la miezul nopții! Când ai trecut de ora la care trebuie să mergi la somn, nivelul de grelină (hormonul care te anunță când ți-e foame) crește, în timp ce cel de leptină (care semnalează faptul că ești sătulă) scade – transformându-te, draga mea prietenă, într-un sac fără fund.

Și s-ar putea să cheltuiești mai mult

Mai ții minte seara aceea când ai cheltuit o sumă cu care îți puteai cumpăra mâncare pentru o lună în detrimentul cizmelor care erau ridicol de „reduse”? Dă vină pe lipsa de somn. Cortexul prefrontal (zona creierului responsabilă de controlul impulsului) va fi afectată într-un mod serios în momentele în care nu dormi cât trebuie. Ce semnifică asta? Decizii neinspirate și un comportament care nu se gândește la consecințe.

Semnele de oboseală se vor vedea pe tenul tău

Somnul de frumusețe e un lucru cât se poate de adevărat. În afară de efectele imediate și evidente ale unei nopți fără prea mult somn precum sunt cearcănele și tenul obosit, cercetările ne arată că privarea cronică de somn îți poate îmbătrâni pielea mai repede. Când nu ai parte de suficient somn, corpul tău eliberează cortizol (hormonul responsabil de stres). În exces, cortizolul domină colagenul, proteina care păstrează pielea netedă și fină.

Și starea de sănătate va fi afectată

Un studiu recent a demonstrat faptul că oamenii care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte au de patru ori mai multe șanse să răcească față de cei ce dorm între șapte și nouă ore. Cel mai bun lucru pe care l-ai putea face pentru a preveni răceala e să mergi direct în pat!

Dar, s-ar putea să te simți ca și când ai fi superioară tuturor!

Calitatea somnului nu corespunde întotdeauna cu expresia „cu cât mai mult, cu atât mai bine”. Are de altfel de-a face cu ciclurile REM existând posibilitatea să te trezești chiar în mijlocul unuia. Folosește o aplicație pentru a-ți da seama cu exactitate de momentul în care ar trebui să mergi la somn (poate chiar și la 02:30 am) având la bază momentul în care trebuie să te trezești. E ciudat, dar funcționează.

Citește și:
Lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre slăbit, dar pe care trebuie să le știi

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet