Ce se întâmplă în organismul tău dacă sari peste micul dejun

Cu toate am auzit până acum vechea zicală în care se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dar câte dintre voi țineți cont de acest lucru?

În încercarea de a reduce consumul de calorii zilnice pentru a ne îndeplini dorința de a fi mai suple, majoritatea dintre noi sărim peste micul dejun. Nu există îndoială că acest lucru va da rezultate, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Iată ce se întâmplă în organismul tău dacă sari peste micul dejun:


1. Efecte negative asupra inimii

Potrivit unui studiu, persoanele care sar peste micul dejun au 27% mai multe șanse de a face un atac de cord, în comparație cu cei care servesc micul dejun. Doctorul Leah Cahill, care s-a ocupat de această cercetare, spune că rata riscului unui atac de cord nu este atât de îngrijorătoare – dar susține faptul că un mic dejun sănătos ar putea reduce riscurile.

Persoanele care evită micul dejun sunt de asemenea cunoscute ca având o sensibilitate crescută la hipertensiune arterială, ducând la înfundarea arterelor, iar în final la un accident vascular cerebral.


2. Risc mare de diabet – tip 2

Universitatea Harvard a realizat un studiu care vizează găsirea unei corelații între obiceiurile alimentare și sănătatea. La acest studiu au participat 46.289 de femei, pentru o perioadă de șase ani.

Rezultatele studiului au fost uimitoare. Potrivit rezultatelor, femeile care aveau obiceiul de a evita micul dejun aveau un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, decât femeile care mâncau la micul dejun. Chiar mai rău, femeile care lucrează – și și-au amânat micul dejun constant de-a lungul timpului – au dezvoltat un diabet zaharat.

3. Te poți îngrășa

Dacă urmezi o dietă și ai obiceiul să sari peste micul dejun, gândește-te de două ori. Potrivit studiilor efectuate asupra impactului negativ al micului dejun, persoanele care nu mănâncă dimineața sunt dispuse riscului de a se îngrășa.

Dacă nu mâncați la micul dejun, pe timpul zilei se mărește dorința de a mânca alimente dulci și grase. În plus, durerile voastre de foame vor fi destul de intense și veți sfârși prin a mânca orice.


4. Efecte negative asupra nivelului de energie

Potrivit unui studiu care a apărut în anul 1999, evitarea micului dejun poate avea efecte negative asupra energiei și a dispoziției tale. Echipa britanică ce s-a ocupat de această cercetare a efectuat studiul pe 144 de persoane care au fost supuse unui test.

Au fost împărțiți în trei grupuri. Primului grup i s-a dat un mic dejun sănătos, celui de-al doilea i s-a dat doar cafea și celui de-al treilea grup nu i s-a dat nimic. Grupurile au fost monitorizate câteva ore. Potrivit studiului, cei care nu au primit micul dejun au prezentat cele mai slabe abilități de memorie și cele mai ridicate niveluri de oboseală. De reținut: evitarea micului dejun duce la pierderea energiei și a memoriei.


5. Apariția cancerului

Renunțarea la micul dejun vă poate da stări de foame pe timpul zilei. Acesta crește riscul de obezitate și șansa să te îmbolnăvești este foarte mare. Persoanele care suferă de obezitate au riscul crescut de a dezvolta cancer.

6. Afectează funcțiile congnitive

Includerea micului dejun în regimul zilnic vă va conferi o mai bună funcționare cognitivă. Un studiu a fost realizat pe un grup de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. În primul stadiu, grupului i s-a permis să ia micul dejun, iar în cel de-al doilea, grupului i s-a interzis să ia micul dejun.Rezultatele au fost interesante. Potrivit rezultatelor, când grupul a luat micul dejun, funcțiile lor cognitive au avut o mai mare precizie decât atunci când nu au mâncat.


7. Poate cauza migrene

Hipoglicemia este termenul medical utilizat pentru a indica nivelul scăzut de zahăr. Renunțarea la micul dejun declanșează o scădere masivă a nivelului de zahăr din sânge și duce la eliberarea hormonilor care ar putea compensa nivelurile scăzute de glucoză. În acest fel, crește tensiunea arterială, declanșând migrene și cauzând dureri de cap. Deci, dacă doriți să lăsați durerile de cap de-o parte, asigurați-vă că mâncați la micul dejun.

8. Căderea părului


Unul dintre efectele secundare ale evitării micului dejun îl reprezintă căderea părului. Într-adevăr, dacă consumați alimente nesănătoase nu vă va ajuta prea mult – dar dacă omiteți să mâncați la micul dejun, veți pierde proteinele necesare pentru întreținerea părului.

9. Afectează metabolismul

Mașina ta va porni fără carburant? Nu. La fel se întâmplă și cu organismul tău când nu mănânci dimineața. Este prima masă a zilei și, dacă nu îți hrănești organismul, te vei simți obosită pe tot parcursul zilei.


10. Scapi de mahmureală

Micul dejun este modalitatea perfectă să scapi de alcoolul din organism acumulat noaptea trecută. Un mic dejun sănătos, bogat în fier și alte minerale, va ajuta să compensați nutrienții pierduți. De asemenea, vă va ridica și nivelul de energie.

Citește și:
Trucuri simple care te vor ajuta să ai grijă de sănătatea ta și să fii în formă maximă

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet