Elevii cu simptome de Covid-19 care sunt depistați la școală pot pune sub semnul întrebării întreaga activitate didactică dintr-o unitate de învățământ. Ce spune ministra Anisie că ar trebui să se întâmple cu aceștia?
Elevii cu simptome de Covid-19 care ajung să și le manifeste la școală pot pune sub semnul întrebării întreaga activitate nu doar dintr-o clasă, ci din întreaga unitate. De aceea, ministra Educației, Monica Anisie, a făcut declarații cu doar o zi înainte de deschiderea anului școlar, precizând ce ar trebui să se întâmple în astfel de cazuri și care ar fi pașii de urmat, relatează Digi24.
Școlile s-au redeschis astăzi în majoritatea localităților, cu excepția celor aflate în scenariul roșu. Redeschiderea școlilor, după șase luni de sistare a activității la clasă, a generat o dezbatere la nivel național, și multiple planuri care s-au schimbat frecvent, urmărind desfășurarea în condiții de siguranță a procesului educațional. Școlile au obligația să amenajeze spații pentru izolare pentru elevii cu simptome de Covid-19, iar pașii de urmat când se observă un astfel de caz sunt relativ simpli. Profesorul care observă aceste simptome trebuie să anunțe conducerea școlii, iar aceasta trebuie să anunțe Departamentul de Sănătate Publică. Copilul va merge în sala de izolare însoțit/supravegheat de un cadru medical sau de un cadru didactic desemnat anume în acest scop. Între timp vor fi anunțați și părinții.
În cazul în care elevii cu simptome de Covid-19 necesită asistență medicală, va fi contactat serviciul 112. Dacă se constată infectarea cu coronavirus, elevul va merge într-o unitate medicală, iar colegii săi de clasă se vor izola timp de 14 zile, conform protocolului, clasa fiind închisă și trecând la cursuri online.
Dacă trei elevi, din clase diferite, sunt infectați, atunci școala întreagă va fi închisă pentru 14 zile.
Ministerul Sănătății a dat o serie de indicații pentru școli, în cazul în care elevii cu simptome de Covid-19 trec de triajul realizat de părinți acasă și ajung în sala de clasă. Dacă aceștia au temperatura mai mare de 37,3 grade sau simptomatologie respiratorie (tuse, rinoree, febră, probleme respiratorii), în clasă se va deschide o fereastră pentru ventilație, iar dacă nu există posibilitatea izolării pentru respectivul copil, el va fi mutat la o distanță de cel puțin patru metri față de alte persoane. Acesta va trebui să folosească o baie separată, care va fi curățată și dezinfectată folosind produse de curățare avizate, înainte de a fi folosită de oricine altcineva. Copilul nu se va transporta până la sosirea aparținătorului la medicul de familie, farmacie, serviciul de urgență sau spital. La 112 se va suna doar dacă simptomele sunt foarte severe.
Foto: arhiva ELLE