Ce se întâmplă cu plămânii tăi dacă ai fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus

Mai mulți specialiști explică cum noul coronavirus îți afectează plămânii și de ce pneumonia cauzată de acest virus este diferită de una normală.

Ce se întâmplă cu plămânii tăi dacă ai fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că aproximativ 80% dintre persoanele care suferă de COVID-19 se recuperează fără a avea nevoie de spitalizare. De asemenea, doar unul din șase oameni dezvoltă probleme mai grave de sănătate și se confruntă cu dificultăți respiratorii.

The Guardian Australia a stat de vorbă cu profesorul John Wilson, președintele Royal Australasian College of Physicians, pentru a înțelege mai bine de ce cazurile de coronavirus implică de cele mai multe ori și pneumonie.

Acesta declară că persoanele bolnave de COVID-19 pot fi împărțite în patru mari categorii. Prima dintre ele este formată din cei care sunt infectați cu noul coronavirus, însă nu au niciun fel de simptome. Cea de-a doua categorie face referire la persoanele care au dezvoltat infecția în partea superioară a tractului respirator. Aceștia prezintă simptome precum febră, tuse, dureri de cap sau conjunctivită. Chiar dacă simptomele sunt minore, în continuare aceste persoane pot transmite virusul celor din jur.

A treia categorie cuprinde persoanele care necesită spitalizare și care resimt simptome asemănătoare cu cele ale unei răceli. Iar ultimul grup este alcătuit din cei pentru care COVID-19 se transformă în boli mai grave, precum pneumonia.

Organizația Mondială a Sănătății a arătat deja că persoanele în vârstă sau cele care suferă de alte boli precum cele cardiovasculare, pulmonare, diabet sau hipertensiune sunt mai predispuși să dezvolte alte complicații de sănătate.

Dacă o persoană infectată cu coronavirus are simptome precum tuse sau febră, atunci înseamnă că există o infecție în aparatul respirator. „Mucoasa arborelui traheo-bronșic ajunge să fie rănită, iar acest lucru duce la inflamație. Acest lucru, la rândul său, irită nervii din mucoasa căilor respiratorii. Doar o pulbere de praf poate stimula o tuse. Dar, daca acest lucru se agravează, trece de mucoasa căilor respiratorii și ajunge în unitățile în care are loc schimbul de gaze, care se află la sfârșitul căilor aeriene. Dacă se infectează, acestea varsă substanța inflamatoare în sacii cu aer aflați la baza plămânilor. Dacă aceștia sunt inflamați, substanțele inflamatorii (lichide și celule inflamatorii) ajung în plămâni și provoacă pneumonia”, explică Wilson.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Christine Jenkins, directoarea Fundației Lung Foundation Australia spune că pneumonia cauzată de coronavirus este diferită de una normală. „Cele mai multe tipuri de pneumonii pe care le știm până acum și pentru care oamenii sunt internați în spitale sunt bacteriene și pot fi tratate cu antibiotice”. Aceasta mai spune că pneumonia cauzată de coronavirus poate fi severă, fiindcă afectează întregul plămân, nu doar o mică parte a acestuia. În momentul în care avem o infecție în plămâni, primul răspuns al organismului nostru este de a încerca să distrugă virusul, împiedicându-l astfel să se reproducă. Însă, Wilson adaugă că acest mecanism eșuează de cele mai multe ori în cazul persoanelor în vârstă sau a celor care se confruntă deja cu diabet, boli cardiovasculare sau pulmonare. Pneumonia este întotdeauna mai gravă pentru perosnale mai în vârstă și este de asemenea, una dintre principalele cauze ale morții în rândul bătrânilor.

„Din păcate, încă nu a fost găsit un tratament pentru pneumonia provocată de coronavirus. În acest moment, în afară de spitalizarea la terapie intensivă, nu există un alt tratament”, spune Jenkins.

Citește și:
Nou studiu CDC: coronavirusul poate ajunge la 4 metri de sursa de infectare

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video