Ce se intampla cu organismul tau, dupa ce renunti la fumat

Fumatul este una dintre principalele cauze ale deceselor din intreaga lume. Insa in ciuda acestui lucru, foarte multi fumatori gasesc renuntarea foarte descurajanta, crezand ca va dura mult timp pana cand vor vedea schimbarile in sanatatea lor si beneficiile de pe urma acesteia.

Ce se intampla cu organismul tau, dupa ce renunti la fumat

Daca analizam schimbarile care apar in corp in mod cronologic dupa ce renunti la fumat, vom vedea ca beneficiile vor aparea mult mai repede decat majoritatea oamenilor se asteapta. Bunastarea sanatatii incepe sa se vada chiar din prima ora dupa ce a fost fumata ultima tigara si continua sa creasca.

Iata si cateva trucuri cheie pentru renuntarea la fumat:


1. Renuntarea la fumat inseamna intreruperea ciclului dependentei si esentiala reconectare a creierului de a inceta in a-si mai dori cantitatea de nicotina.
2. Pentru a avea succes in aceasta misiune, fumatorii care vor sa renunte trebuie sa aiba neaparat un plan pentru a face fata poftelor.
3. Beneficiile vor aparea chiar dupa o ora dupa ce a fost fumata ultima tigara.
4. Cu cat mai repede un fumator renunta la acest obicei, cu atat mai repede ei vor reduce riscul cancerului, bolilor de inima sau de la plamani si alte probleme aparute in urma fumatului.

Ce se intampla, de fapt, cu organismul tau, dupa ce renunti la fumat – in mod cronologic

Aproape imediat dupa terminarea ultimei tigari, bataile inimii si presiunea sangelui se intorc la modul normal de functionare. Beneficiile se intampla aproape instant, iar din momentul in care o persoana inceteaza acest obicei, corpul incepe sa isi revina prin urmatoare modalitati:

Dupa numai o ora

In numai 20 de minute dupa ce renunti la fumat, bataile inimii revin la un ritm normal. Presiunea sangelui la fel incepe sa scada si circulatia acestuia incepe sa se imbunatateasca.

Dupa 12 ore

Tigarile contin foarte mult toxine deja cunoscute precum monoxid de carbon, un gaz prezent in fumul de tigara. Acesta poate fi foarte daunator sau chiar fatal in doze foarte mari si opreste oxigenul din a intra in plamani si a fi absorbit de sange. Atunci cand este inhalat in doze mari intr-un timp foarte scurt, sufocarea poate aparea din cauza unei lipse de oxigen. Dupa 12 ore in care nu s-a fumat, corpul incepe sa se curete singur de excesul de monoxidul de carbon din tigari, nivelul acestuia intorcandu-se la normal, crescand astfel nivelul de oxigen din corp.

Dupa o zi

La numai o zi dupa ce renunti la fumat, riscul unui infarct incepe sa scada. Fumatul creste riscul de dezvoltare a unei boli cardiace prin scaderea colesterolului bun din corp, ceea ce ingreuneaza bataile inimii. Fumatul contribuie de asemenea si la cresterea tensiunii arteriale si la aparitia chiagurilor de sange, cauzand riscul aparitiei unui accident vascular cerebral. In aceasta perioada destul de scurta, nivelul de oxigen din corp va creste, facand ca activitaile fizice sa fie mai usor de indeplinit, ajutand la reglarea batailor inimii.

Dupa 2 zile

Fumatul dauneaza terminatiilor nervoase responsabile de simtul mirosului si al gustului. In cele 2 zile dupa renuntarea la fumat, o persoana poate observa cum isi recapata aceste simturi, pe masura ce aceste terminatii nervoase se vindeca.

Dupa 3 zile

La numai 3 zile dupa ce renunti la fumat, nivelul nicotinei din corp este epuizat. In timp ce este mai sanatos ca nicotina sa nu existe in corp, epuizarea acesteia poate cauza o pofta si o dorinta de a fi prezenta din nou in corp. In jurul celor 3 zile de la renuntare, cei mai multi oameni vor avea stari de nervozitate si iritabilitate, severe dureri de cap si pofte, pe masura ce corpul incepe sa iti revina.

Citeste si:
Lucruri pe care trebuie sa le elimini din viata ta pentru a fi mai sanatoasa

Dupa o luna

Dupa o luna, starea plamanilor incepe sa se imbunatateasca. Pe masura ce plamanii se vindeca si capacitatea lor de a produce oxigen se imbunatateste, fostii fumatori pot observa mai putine stari de sufocare si nu mai tusesc atat de mult. Rezistenta fizica creste.

Dupa 1-3 luni

In urmatoarele cateva luni de la renuntare, circulatia sangelui continua sa se imbunatateasca.

Dupa 9 luni

La 9 luni dupa renuntare, plamanii s-au vindecat intr-un mod semnificativ. Structurile delicate, asemenatoare firelor de par, din interiorul plamanilor, cunoscute sub numele de cili, au reaparut dupa ce fumul de tigara a cauzat disparitia lor. Aceste structuri ajuta la eliminarea mucusului din plamani si ajuta in lupta cu infectiile. In aceasta perioada, majoritatea fostilor fumatori pot observa o scadere in frecventa infectiilor la plamani.

Dupa un an

La un an dupa ce renunti la fumat, riscul de aparitie a unui infarct va scadea cu pana la jumatate. Acest risc va continua sa scada dupa depasirea unui an.

Dupa 5 ani

Tigarile contin multe toxine cunoscute pentru ingustarea arterelor si a vaselor de sange, dar si pentru aparitia cheagurilor de sange. Dupa 5 ani de la renuntarea la fumat, corpul deja s-a vindecat singur indeajuns pentru ca arterele si vasele de sange sa se extinda din nou. Aceasta extindere inseamna ca va scadea aparitia cheagurilor de sange, dar si riscul unui infarct, care la randul lui se va reduce o data cu urmatorii 10 ani, pe masura ce corpul se vindeca si mai mult.

Dupa 10 ani

Dupa 10 ani, sansele de dezvoltare a cancerului la plamani si moartea din cauza acestuia sunt scazute la jumatate, comparat cu cineva care inca mai fumeaza. Probabilitatea de a dezvolta cancer la gura, gat sau pancreas a scazut semnificativ.

Dupa 15 ani

La 15 ani dupa renuntarea la fumat, sansele dezvoltarii unei boli de inima sunt echivalente cu cele a unui nefumator. De asemenea si riscul de aparitie a cancerului pancreatic a scazut la acelasi nivel cu cel al unui nefumator.

Dupa 20 de ani

Dupa 20 de ani, riscul decesului cauzat de fumat, incluzand cancerul la plamani si bolile acestuia, au scazut la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodata. De asemenea, riscul de a dezvolta un cancer pancreatic s-a redus tot la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodata.

In concluzie, deja stim ca fumatul este foarte daunator si poate contribui la distrugerea sanatatii si poate cauza decesul. Atunci cand o persoana renunta la fumat, corpul va incepe in mod natural sa se vindece si sa iti reia vitalitatea unui nefumator, odata cu trecerea timpului.

Cu toate acestea, cu fiecare an in care nu se fumeaza, scad riscurile si se imbunatateste starea sanatatii, facand renuntarea la fumat o decizie excelenta pentru oricine care a inceput acest obicei daunator.

Citeste si:
Deficientele de vitamine care se pot observa chiar pe fata ta

Text: Alexandra Cristina Miu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet