Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când ai parte de un somn bun

Există două aspecte despre somn pe care le cunoaștem: că este benefic pentru noi și că suntem dependenți de el.

Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când ai parte de un somn bun

Trăim în secolul vitezei și de multe ori lăsăm odihna, implicit somnul pe ultimul loc – dar nu este un lucru bun pentru organism. Somnul este o cerință umană de bază, iar dacă avem parte de un somn bun, organsimul nostru va reacționa la fel.

Haideți să aflăm ce se întâmplă cu organismul nostru când avem parte de un somn bun.

Starea ta se va îmbunătăți

Cel puțin în mediile corporatiste oamenii se luptă cu rezistența emoțională dacă nu au parte de suficient somn și există studii care să sprijine acest lucru, așa că, dacă îl vezi pe colegul tău puțin morocănos, înseamnă că nu a dormit bine.

Oamenii se pot confrunta cu reale probleme de sănătate dacă nu se odihnesc. Chiar dacă ești stresată cu anumite probleme, dacă vei fi odihnită, le vei putea face față mai bine.

Nu vei mai fi înfometată

Lipsa somnului poate afecta foamea. Nivelurile de leptină scad, în timp ce crește grelina, hormonul care stimulează apetitul – ceea ce înseamnă că vei consuma mai multe calorii. Un studiu a relatat faptul că, dacă într-o zi stai mai mult timp trează, corpul tău va consuma 70 de calorii, dar a doua zi va consuma în jur de 300 de calorii.

Gândirea ta va fi mai rapidă

Disciplina somnului este relativ nouă în comparație cu dieta și fitness-ul, dar știm că lipsa somnului afectează funcția cognitivă și poate crește potențialul apariției demenței sau Alzheimer. Așa cum organismul are un sistem limfatic care te scapă de toxine, așa are și creierul. În timpul unui somn de 4-5 ore, calciul te scapă de neurotoxinele din creier, dar dacă somnul este afectat, acest proces nu se va desfășura la fel de bine.

Pielea ta va fi mai curată și mai frumoasă

În prima parte a somnului corpul se repară de la sine, implicit și pielea. Cu toate știm ce rău arătăm când nu avem parte de suficient somn. În timp ce unii experți ne sfătuiesc să nu bem apă înainte de culcare, trebuie să știi că avem nevoie de apă pentru producerea melatoninei (hormonul somnului) care va avea grijă să nu te deshidratezi pe timpul nopții. De asemenea, somnul de proastă calitate dezvoltă hormoni de stres, care pot provoca afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczeme și psoriazis.

Nu te vei mai îmbolnăvi așa des

Somnul este bun și pentru sistemul imunitar. O lipsă de imunitate poate duce la lipsă de somn. Stresul poate fi de multe ori un declanșator al problemelor de somn, dar cheia este să înveți cum să ai parte de un somn bun.

Dacă ai probleme cu somnul, specialiștii recomandă lenjeria din fibră de bambus, care este mai ieftină decât mătasea și mai ușor de întreținut. Nu numai că este plăcută pentru piele, dar ajută și la reglarea temperaturii corpului, care poate fi o problemă pentru femei: trei săptămâni din patru corpurile femeilor au o temperatură greșită pentru somn.

Citește și:
Respectă acești pași în fiecare zi pentru a avea o siluetă de invidiat

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet