Probabil că nu simți atât de evident efectele, dar lipsa somnului are consecințe asupra creierului, influențând negativ activitatea intelectuală.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca, în medie, adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe seară. Într-un studiu realizat de Career Builder pe un eșantion de 3200 de angajați, s-a evidențiat faptul că 1 din 5 adulți doarme în jur de cinci ore pe seară, sau chiar mai puțin. Mulți dintre noi suntem complet inconștienți de efectele negative pe care privarea de somn o are asupra organismului și a creierului nostru.
Dacă până acum dormeai opt ore pe noapte, însă această rutină s-a schimbat brusc, iar acum ajungi să dormi doar șase ore, simți diferența în primele două zile. După ce devine un obicei, încetezi să mai observi efectele. Când rămâi trează până târziu în noapte pentru a urmări un serial, a-ți face griji pentru serviciu sau ai grijă de un copil, randamentul la locul de muncă scade considerabil, astfel:
Te uiți peste toate documentele pe care le ai în față, dar nu te poți concentra pe ceea ce ai de făcut? Acesta poate fi un semn al lipsei de somn, potrivit specialiștilor. Creierul încearcă să te mențină trează căutând constant distrageri. Acest lucru are un impact semnificativ asupra abilității tale de concentrare în îndeplinirea unei cerințe.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au realizat un experiment în care au fost implicate 18 persoane. Odată intrate în laborator, acestea au dormit după un program normal, în timp ce în următoarea seară au dormit cu câteva ore mai puțin. După noaptea în care nu au dormit suficient, nivelul de anxietate a crescut cu 30%.
Câteva ore de somn îți pot schimba complet dispoziția. Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Iowa State, 142 din rezidenții unei comunități au fost aleși întâmplător pentru a fi rugați să doarmă șapte ore pe noapte, timp de câteva zile. Persoanele din cel de-al doilea grup, care au dormit în medie 4 ore, au raportat că s-au simțit mult mai nervoși în zilele următoare, fiind deranjați de zgomote, inclusiv lătratul câinilor.
Dacă ești responsabilă de alți colegi la locul de muncă, trebuie neapărat să te odihnești suficient pentru a gestiona bine cursul lucrurilor. Un studiu din 2017, realizat de cercetătorii în management Cristiano Guarana și Christopher Barnes, a măsurat timpul de odihnă al 40 de manageri și cei 120 de angajați avuți în grijă, raportând calitatea relațiilor dintre ei în primele trei luni în care au lucrat împreună. Aceștia au aflat că. atunci când șeful nu se odihnea suficient, angajații aveau de suferit. Responsabilii erau mai puțin răbdători și mai ușor enervați, iar angajații au declarat că au avut parte de interacțiuni defectuoase.
Restricția cronică de somn îți poate influența într-un mare fel comportamentul, îndemnându-te să iei decizii riscante, potrivit unui studiu din 2017 al Annals of Neurology. Cercetătorii au comparat deciziile luate de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani care au dormit doar cinci ore pe noapte timp de o săptămână, cu un alt grup care a avut parte de opt ore de somn pe noapte. Aceștia au fost puși să aleagă între opțiunea mai sigură de a primi o sumă de bani sau de a-i juca la cazino pentru o sumă mai mare, dar riscând să-i piardă. Participanții care au dormit mai puțin au mers, mai degrabă, pe cea de-a doua variantă.
Nu toate zilele în care te simți obosită trebuie să te îngrijoreze. Dacă pierzi câteva ore de somn o dată pe lună, încearcă să le recuperezi, pentru a-ți reintra în ritm. Consumă cafeină, dar nu exagera. Ieși la plimbări în aer liber și încearcă să te relaxezi.
Foto: Arhiva ELLE