În ultimii ani tot mai mulți oameni au încetat să mai consume produse lactate, fie că alegerea a fost făcută dintr-un raționament etic, fie că și-au dorit să piardă în greutate câteva kilograme sau că au fost inspirați de îmbunătățirile generale asupra organismului pe care le-au văzut la cei care au renunțat la ele. Înainte de a elimina definitiv produsele lactate este bine să te documentezi și să discuți cu medicul tău despre cum îți va reacționa organismul dacă renunți la lactate.
Ia în considerare faptul că fiecare corp este diferit și ce ar putea funcționa pentru cineva, poate nu va da roade și în cazul tău!
Vei slăbi câteva kilograme
Unul dintre primele efecte pe care le vei observa dacă renunți la lactate va fi pierderea în greutate. Raționamentul din spatele acestui fapt este simplu: odată ce renunți la o întreagă grupă de alimente și nu o înlocuiești cu o alta, numărul de calorii pe care le consumi zilnic va fi unul mai mic, așa că, în câteva săptămâni vei observa cum cântarul îți va arăta cu câteva kilograme mai puțin.
Însă, dacă obișnuiești să consumi lactate cu 0% grăsimi, acestea nu te vor ajuta în procesul de slăbire. Studiile au arătat că femeile care consumă produse lactate bogate în grăsimi au un risc de 8% mai mic de a fi supraponderale sau obeze. Așa că dacă renunțarea la lactate nu este o opțiune pentru tine, alege produsele lactate bogate în grăsimi în detrimentul celor cu 0% grăsime.
Te vei simți mai puțin balonată
Unul dintre motivele principale pentru care femeile renunță la a mai consuma lactate este senzația de balonare permanentă pe care o resimt. Aceasta are de multe ori la bază intoleranța la lactoză, o afecțiune care se manifestă prin dureri de stomac, balonare, diaree sau crampe, ce apar atunci când sunt consumate produse lactate. Corpul nu reușește să digere zahărul din lapte, numit lactoză, astfel că tranzitul intestinal are de suferit și apar diverse tulburări digestive.
Vei avea mai multă energie
Laptele se află în componența multor produse, de la prăjituri la pizza, îl vei găsi aproape peste tot. Odată eliminate din dieta ta, vei renunța și la obiceiurile alimentare nesănătoase fiindcă vei renunța la preparatele procesate și nesănătoase. Astfel că, o dietă bazată pe o cantitate mare de legume și fructe îți va garanta o mai bună funcționare a organismului, lucru care îți va da mai multă energie și chef de viață.
Tenul tău va arăta mai bine
Legătura dintre consumul de lactate și acnee este un subiect extrem de dezbătut de medicii dermatologi. Majoritatea sunt de părere că hormonii din lapte au un rol direct în apariția și dezvoltarea acneei. De aceea, de multe ori persoanelor care se confruntă cu această problemă dermatologică le este sugerat să elimine din dietă produsele lactate. Totodată și alte afecțiuni ale pielii, precum psoriasis sau diverse eczeme pot fi ameliorate odată cu eliminarea lactatelor.
Dacă renunți la lactate crește probabilitatea de a avea o carență de nutrienți
Pe lângă toate beneficiile pe care renunțarea la lactate ni le aduce, nu trebuie să pierzi din vedere faptul că lactatele sunt o sursă bună de vitamina D, proteine, vitamina B1, B2 și calciu, acesta din urmă fiind esențial pentru sănătatea oaselor. Dacă vei renunța permanent la lactate, găsește alte alimente bogate în vitamina D sau în calciu pentru a-ți păstra o alimentație echilibrată. Specialiștii recomandă să introduci în dieta ta zilnică legume precum kale sau varză sau să consumi o cantitate mai mare de somon sau ouă. Totodată, lipsa vitaminei B2 poate duce la slăbirea sistemului imunitar, așa că riscul de a te îmbolnăvi mai ușor și mai des va crește.
Citește și:
Alimente care au mai mult calciu decat laptele
Foto: Arhiva ELLE