Zahărul este aproape omniprezent în alimentele pe care le consumăm, fie că e vorba de prăjituri, de bomboane sau de produse la care te-ai aștepta mai puțin precum pâinea sau ketchup-ul. Din păcate, este extrem de dificil să îl înlăturăm în totalitate, însă reducerea cantității nu este imposibilă, ai nevoie doar de voință și de a ști exact modurile în care prea mult zahăr îți afectează corpul, pentru a-i conștientiza toxicitatea.
Pe lângă faptul că îți va afecta silueta, consumul în exces de zahăr te va predispune și la boli precum diabet, afecțiuni cardiovasculare sau ale ficatului, influențând chiar și starea emoțională, favorizând apariția depresiei și a anxietății.
Îți spunem exact ce impact are consumul a prea mult zahăr asupra stării tale de sănătate și ce se întâmplă cu organismul tău atunci când depășești limita admisă, de 6 lingurițe pe zi.
Creșterea în greutate
Studiile arată că există o legătură directă între consumul de zahăr și creșterea în greutate. Zahărul este alcătuit din două molecule: glucoză și fructoză. Dacă prima dintre ele este vitală pentru noi, organismul având nevoie de ea pentru a supraviețui, în ceea ce privește fructoza, lucrurile se schimbă la 180 de grade. În momentul în care cantitatea de zahăr pe care o consumăm este prea mare, o mare parte din fructoză va fi metabolizată în ficat, unde se va transforma în grăsime, iar apoi va ajunge în sânge.
Apariția cariilor
Zahărul este responsabil și de sănătatea noastră dentară sau, mai bine zis, de lipsa acesteia. Consumate în exces, alimentele procesate și rafinate precum prăjiturile, bomboanele, ciocolata sau sucurile carbogazoase, ne vor aduce nu doar kilograme în plus, dar și probleme la nivelul dinților.
Apariția cariilor este determinată, pe lângă o igienă orală necorespunzătoare, de toate aceste produse bogate în zahăr. Bacteriile care produc cariile se hrănesc cu zahăr, scăzând PH-ul salivei și provocând aciditate. O aciditate prea mare va duce la demineralizarea smalțului dentar și va permite astfel bacteriilor să afecteze dintele.
Probleme cu tenul
O dietă echilibrată, bogată în alimente naturale precum fructe și legume, nu numai că ne va face să ne simțim bine, dar se va reflecta și asupra tenului nostru, oferindu-i o strălucire naturală și ținând departe probleme precum acneea sau ridurile premature. În schimb, dacă nu putem spune NU produselor procesate, cu un indice glicemic ridicat, care se transformă rapid în zahăr odată ce sunt ingerate, tenul nostru va avea de suferit.
Din cauza a prea mult zahăr, nu numai că se vor produce fluctuații mari de insulină, lucru ce va duce la creșterea producției de sebum și va favoriza blocarea porilor culminând cu apariția acneei, dar se va produce și o îmbătrânire prematură a pielii. Nivelul de colagen va scădea, lăsând pielea uscată și favorizând astfel apariția ridurilor sau a liniilor fine.
Creează dependență
Zahărul creează dependență din două mari motive: o dată fiindcă consumul de zahăr, chiar și în cantități mici, te va face ca apoi să îți dorești și mai mult și îți va alimenta pofta continuă de ceva dulce, și fiindcă renunțarea la el va provoca simptome de sevraj ca dureri de cap, oboseală sau schimbări de dispoziție. Multe studii arată că dependența de zahăr este la fel de puternincă precum cea de droguri fiindcă atunci când este consumat, creierul nostru eliberează dopamină, substanța chimică ce ne oferă emoții și senzații de plăcere.
Crește riscul de a deveni diabetic
De fiecare dată când mâncăm alimente care conțin glucoză, corpul nostru eliberează insulină, iar asta ajută organismul să proceseze glucoza în energie. Problema apare atunci când oamenii consumă prea mult zahăr dintr-o dată, fiindcă se eliberează o cantitate prea mare de insulină ce favorizează dezvoltarea hipoglicemiei sau rezistența la insulină. Suferind de rezistență la insulină, corpul nu poate absorbi glucoza suficient de repede, ceea ce determină acumularea glucozei în sânge și în ficat. Acest lucru, cuplat cu factorii genetici și de mediu corespunzători, poate duce la apariția diabetului zaharat.
Depresie și anxietate
Studiile recente arată că consumul a prea mult zahăr ne poate influența starea psihică, făcându-se vinovat de diferitele tulburări pe care le putem experimenta la nivel emoțional. Cu cât hrana pe care o alegem este mai procesată, mai bogată în zaharuri, cu atât procentajul de a dezvolta depresie va crește. Cercetătorii afirmă că o dietă cu un conținut ridicat de zahăr va crește inflamația, aceasta influențând în mod direct stările de spirit, favorizând astfel depresia și anxietatea.
Boli cardiovasculare
O altă consecință negativă pe care zahărul o are asupra corpului nostru este cea legată de creșterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Un experiment pe această temă a arătat că persoanele care își iau între 17 si 20% din calorii din zahăr au șanse cu până la 38% mai mari de a se îmbolnăvi de boli de inimă. Un nivel înalt al trigliceridelor va crește riscul de infarct.
Afectează ficatul
De cele mai multe ori, funcționarea precară a ficatului este pusă pe seama consumului de alcool. Cu toate acestea, cercetările au concluzionat că zahărul este chiar mai nociv decât alcoolul și că are repercusiuni mai grave asupra ficatului. Cu cât nivelul de zahăr este mai ridicat, cu atât ficatului îi va fi mai greu să funcționeze corespunzător, așa că va deveni suprasolicitat. De asemenea, doza de grăsime din această zonă se va mări, ceea ce va duce la un ficat gras, predispus bolilor.
Pierderea memoriei sau chiar demență
Un studiu realizat în 2015 de către Universutatea din Oregon a arătat că o dietă bogată în zahăr va avea un impact direct asupra capacității creierului nostru de a reține informații pe termen scurt și lung. Timp de patru săptămâni, au fost folosiți șoareci pe post de cobai, oferindu-li-se o alimentație bogată în grăsime și zaharuri, iar la finalul acestei perioade, capacităţile cognitive ale acestora au scăzut drastic. Totodată, riscul de a dezvolta demență sau Alzheimer crește considerabil atunci când nivelul de zahăr din organism este prea mare.
Citește și:
15 obiceiuri care ne îmbătrânesc prematur
Foto: Arhiva ELLE