Atunci când știi în ce mod ciclul menstrual îți afectează corpul și sentimentele, poți face față mult mai ușor simptomelor pe care le experimentăm în fiecare lună.
Te-ai întrebat vreodată ce se produce în corpul tău atunci când ești în perioada ciclului menstrual? De ce simți atât crampe, dureri de spate, dar ești și mai irascibilă ca de obicei? Medicii ne explică ce se întâmplă atât cu interiorul, cât și cu exteriorul corpului nostru în tot acest interval:
Faza foliculară începe în prima zi a ciclului. Din moment ce pierzi sânge, corpul pierde și fier, ceea ce înseamnă că vei avea stări de greață și amețeală. De asemenea, din moment ce nu ești însărcinată, nivelul de estrogen scade. Așa cum probabil știi, simptomele din această perioadă includ crampe, balonare, schimbări frecvente de stare, dureri de cap, spate și sâni.
Un ciclu normal durează între trei și cinci zile, câteodată chiar și până la șapte zile. Când sângerarea se oprește, ajungi în a doua parte a fazei foliculare, când foliculii de pe ovare se maturizează și se pregătesc să se înmulțească. Nivelul de estrogen crește și ești predispusă la simptome precum schimbare frecventă de stări, balonare, dureri de cap și o poftă scăzută de activitate sexuală.
Cu toate acestea, nivelul crescut de estrogen duce și la creșterea nivelului de endorfine, așa că te vei simți mai creativă, inspirată și motivată. În timp ce toate aceste simptome se produc extern, în plan intern, țesutul uterului se îngroașă, pregătindu-se pentru posibilitatea de a găzdui un făt. Pe scurt, uterul se reorganizează pentru a putea fi pregătit de o sarcină. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, a unsprezecea zi este cea mai potrivită pentru a începe.
După cum știi, ovulația este cea mai fertilă perioadă, în care corpul este pregătit să poarte un copil. Ovulația este procesul prin care ovarele produc ouă mature, care ajung prin tubul falopian în uter, pentru a fi fertilizat de spermă. Ovulația se produce timp de o zi, deci oul nu va mai fi disponibil dacă rămâne nefertilizat. Cu toate acestea, nu înseamnă că poți rămâne însărcinată o singură zi pe lună, sperma poate rămâne în interiorul corpului pentru mai mult timp.
Deci dacă încerci să previi sarcina, este bine să te consulți cu medicul în legătură cu programul ovulației, șansele pe care le ai să rămâi însărcinată și opțiunile de contracepție. Cum îți dai seama că ești în perioada ovulației? Un simptom aproape inevitabil este lichidul asemănător albușului de ou, pe care îl elimini în acest interval.
În acest interval, mare parte din ciclul menstrual este deja terminat. După ce ovulația ia sfârșit, foliculul se transformă în corp galben (corpus luteum), o glandă endocrină care secretă progesteron și estrogen, un lucru benefic dacă ești însărcinată. Dacă nu ești însărcinată, acest corp galben va deveni o mică cicatrice a țesutului. Nivelul progesteronului scade, iar întregul ciclu o va lua de la capăt.
Foto: Arhiva ELLE