Ce se intampla cand renunti la pastilele anticonceptionale?

Cat timp esti sub efectul pilulei, ciclul hormonal natural este inlocuit cu hormoni sintetici si probabil stii bine si avantajele, dar si efectele secundare – cum ar fi un ficat incarcat -, dar ce se intampla cand renunti la pastilele anticonceptionale? Te ingrasi, slabesti, esti mai irascibila? Iti spunem cateva dintre cele mai comune efecte!

Ce se intampla cand renunti la pastilele anticonceptionale?

Femeile renunta la pastilele anticonceptionale din multe motive: o pauza dupa o lunga perioada de pilule contraceptive, o cura completa de detoxifiere, din cauza efectelor secundare insuportabile sau pentru ca vor un copil. Daca planifici sa intrerupi administrarea pilulei, indiferent din ce motiv, iti spunem la ce sa te astepti!

Pastilele anticonceptionale: efecte posibile cand le stopezi


Sangerari abundente sau neregulate. Multe femei decid sa apeleze la pastilele anticonceptionale pentru ca acestea regleaza menstruatia: fluxul sangerarii, durata si confortul. In contrapartida, cand decizi sa nu le mai iei, este foarte posibil ca sangerarile sa fie mai abundente si mai neregulate. La fel, si simpomele premenstruale pot deveni mai suparatoare, cum ar fi crampele sau sensibilitatea sanilor. Hormonii din compozitia pastilelor anticonceptionale reusesc sa tina sub control menstruatia, prin suprimarea procesului de ovulatie.

Probleme dermatologice: accese de acnee. O problema delicata pentru multe femei care renunta la pastilele anticonceptionale este acneea – aparitia acesteia este foarte posibila, la doua-patru luni dupa ce le-ai stopat. Daca te-ai confruntat cu aceasta conditie inainte de a apela la contraceptivele orale, atunci exista mari sanse ca eruptiile cutanate sa revina. Anticonceptionalele suprima productia de testosteron, element care favorizeaza aparitia acneei.

Mai nou, ai toane? O consecinta a incetarii administrarii pastilelor anticonceptionale este si indispozitia. Schimbarile hormonale care au loc in organism dupa ce nu mai recurgi la pilula sunt capabile sa provoace fluctuatii consistente ale starii emotionale. Asa ca daca esti mai intolerabila si mai artagoasa, de la asta ti se trage! Insa, acest lucru nu este valabil pentru toate femeile, asa ca exista sanse sa te numeri printre norocoase.

Insarcinata, la scurt timp. Exista o perceptie, ca nu poti sa ramai insarcinata imediat dupa ce ai renuntat la pastilele anticonceptionale. Ei bine, aceasta idee este gresita, deoarece o eventuala sarcina trebuie luata in calcul, cu siguranta, dupa incetarea acestei metode de protectie. Poti ramane insarcinata la 8-9 zile de la ultima pastila! Fertilitatea este un subiect delicat si imprevizibil, asadar apeleaza la alte metoda contraceptiva sau la un doctor, in cazul in care vrei sa pregatesti terenul pentru un copil.

Libido crescut. Interesul tau pentru sex ar putea sa sporeasca, la scurt timp dupa ce renunti la pilula. Acest lucru se datoreaza cresterii nivelului de testosteron din organism, conform unui studiu publicat in Journal of Sexual Medicine, in 2006.

Simturi. Daca ai luat pastile pentru o perioada lunga de timp, la ceva vreme dupa ce le opresti, este posibil sa ai un simt olfactiv mult mai activ. Cum nu ai avut ovulatie in ultimii ani, fiind sub efectul pastilei contraceptive, simtul mirosului a fost afectat. Stiai ca femeile, in punctul maxim de fertilitate, sunt cele mai receptive la miros? Mai receptive decat cele aflate la menopauza si mai receptive chiar ca barbatii sau copiii.

Nu neglija sa mergi la ginecolog, la fiecare 6-8 luni! O faci pentru tine!

FOTO: IMAXTREE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet