Daca esti femeie si cat de putin interesata de sanatatea ta, probabil ai auzit, chiar si din intamplare despre sindromul socului toxic (SST) si probabilitatea ca acesta sa fie declansat de utilizarea tampoanelor interne.
De la zvonuri conform carora dioxina prezenta in tampoane ar putea fi cancerigena, pana la povestea lui Lauren Wasser, modelul din revista Vogue Italia care a dat in judecata o companie prestigioasa producatoare de tampoane dupa ce si-a pierdut un picior in urma unui astfel de soc, informatiile par sa convearga intr-un punct nefavorabil pentru copaniile producatoare de tampoane, care raman tacute. Avand in vedere multitudinea informatiilor de care suntem bombardate, dar si caracterul indoielnic al unora dintre surse, ne-am propus sa facem o investigatie pentru tine.
In primul rand, ceea ce trebuie sa stii este ca statistic vorbind, o femeie foloseste in mod normal intre 11.000 si 16.000 de tampoane pe parcursul vietii. Daca perioada recomandata de utilizare a unui tampon inscrisa pe prospect este intre 4-8 ore, cred ca este suficient un calcul aproximativ pentru a ne da seama ca discutam despre o perioada indelungata din viata unei femei. Intrebarea este daca in timpul in care purtam acest dispozitiv medical in interiorul corpului nostru ne expunem intr-adevar la un risc real mai mare decat cel perceput.
Astfel, primul lucru pe care l-am facut cand am decis ca vreau sa aflu informatii suplimentare despre tampoane, a fost bineinteles sa verific cutia produsului. Cumparand o cutie de tampoane produse de o companie mare si care sunt distribuite la scara larga in Romania, am constatat ca nu exista nici o lista a ingredientelor sau proceselor prin care au trecut asa-zisele dispozitive medicale inainte de a ajunge in pachetul mic si albastru din mana mea. Hotarata sa nu renunt, am deschis cutia, incepand sa cercetez indeaproape prospectul. Din nou, nici o informatie despre compozitia tampoanelor.
Nu am gasit nici o inscriptie in legatura cu compozitia, in schimb am gasit o rubrica despre Sindromul Socului Toxic (SST) in care este precizat ca mai mult de jumatate dintre victimele inregistrate sunt fete si femei aflate la menstruatiei. „SST a fost asociat cu folosirea tampoanelor dar s-a constatat ca boala poate aparea chiar daca nu se folosesc tampoane'. Mai mult de atat, in cazul aparitiei simptomelor SST, se recomanda „scoaterea tamponului ca masura de protectie'. Astfel, este limpede ca oricand purtam un tampon ne asumam un risc ridicat de SST, informatie precizata chiar in textul prospectului. Totusi, cate dintre noi suntem constiente de acest lucru?
Mergand mai departe cu „ancheta', am decis sa apelez numarul afisat in indicatii pentru a ma convinge de compozitia produsului si de faptul ca, inafara de riscul declansarii SST mentionat in prospect (care este in sine o afectiune grava) exista riscul aparitiei altor afectiuni, de exemplu alergii la substantele folosite in procesul tehnologic. Dupa mai multe incercari esuate in care mi s-a tot spus sa revin, un reprezentat mi-a oferit raspunsul, si anume ca „Lista ingredientelor nu este disponibila, dar mai ales nu este disponibila telefonic'.
Pentru ca vreau sa stiu exact ce consum si la ce riscuri ma expun. Fie ca este vorba de prezenta dioxinei, dioxid de clor, vascoza sau alte substante toxice care pot patrunde usor in corpul nostru prin peretelui uterin moale si permeabil, consider ca este atat datoria noastra sa ne informam, cat si a producatorilor sa fie transparenti in privinta compozitiei si a tuturor riscurilor aferente.
Text: Diana Codila
Foto: Shutterstock