Știm cât de spornice putem fi după un somn bun! Odihna ne face mai dinamice, mai eficiente și ne menține sănătatea psihică și mentală, dar ce facem pentru a ne asigura că dormim bine? Ce ar trebui să mănânci seara pentru a dormi mai bine?
Un aspect important este alimentația, hrana din cursul zilei și alimentele consumate seara, înainte de culcare. Cel puțin, e ceva ce putem controla! Crearea unor obiceiuri sănătoase ne asigură un somn odihnitor, care ne dă energia necesară unei zile noi. De exemplu, știai că pentru un somn de calitate trebuie să mănânci cu patru ore înainte de culcare? Îți spunem ce poți schimba și ce să mănânci seara pentru a dormi mai bine, întreaga noapte.
Recunoști că planul alimentar este doar în mâinile tale! Ține doar de voință să faci „o detoxifiere' care să îți asigure o odihnă mai bună. Iată câteva sugestii:
Combustibil pentru somn
Uite că începem cu vești bune! Înainte de culcare, se recomandă să luăm o mică gustare. Dar mică, pentru a ajuta somnul, fără a solicita sistemul digestiv. De exemplu, o banană, o bucată de carne slabă, de pasăre, o felie de pâine integrală cu miere, un bol cu cereale și lapte degresat, etc. Carbohidrații ajută odihna, iar produsele lactate conțin tryptophan – substanță care induce somnul. Atenție la ora gustării; doar știi că nu e bine să mănânci după ora 10 p.m.!
Alcoolul: Inamicul turbulent
Deși are un efect de somnolență, alcoolul ne moleșește pe moment, acesta afectând calitatea somnului. Pe scurt, când bem prea mult, ne trezim cu dureri de cap și o stare proastă, lucru care reflectă și calitatea somnului. Rezumă-te la un singur pahar de vin, la cină, și obișnuiește-te să bei mai multă apă, seara.
Fără mâncare picantă, fără grăsimi
Când ne culcăm cu stomacul plin, nu ne este prea bine. Seara e bine să mâncăm light, degresat și „curat'. E recomandat să evităm alimentele grele, bogate în grăsimi sau prea condimentate. Chiar dacă tânjești după o cină indiană, junk food sau ai mânca niște chili și o mare porție de cartofi rumeniți, imaginează-ți o farfurie mai sănătoasă, mai colorată și lipsită în grăsimi. Încet, încet, te obișnuiești! Îți spun din experiență: chips-urile sărate, consumate seara, la serialul preferat, se pot transforma într-un bol de iaurt cu miere.
Porția de cafeină
Nu îți spunem să te lași de cafea, ci doar să fii moderată cu consumul cafeinei. Îți amintim că această substanță se găsește în ciocolată, ceaiuri, băuturi energizante sau cola, nu doar în cafea. De asemenea, cafeina se regăsește și în anumite calmante sau medicamente de slăbit. În ce privește cafeaua, limitează-te la maximum 2 cești: una dimineață, una după masa de prânz (nu mai târziu de ora 3 p.m.). Precum cafeaua, și țigările trebuie eliminate, în special înaintea somnului, nicotina fiind un stimulent care disturbă somnul.
Fructele dulci
Pe parcursul serii, e bine să evităm fructele cu conținut mare de zahăr, fiind mai greu de digerat.
Lichidele
Redu consumul de lichide înainte de somn, pentru a evita vizitele nocturne la baie.
Evită proteinele
Alimentele bogate în proteine sunt mai greu digerate de organism, motiv pentru care este indicat să le evităm, pe parcursul serii. Fără ouă, fără brânzeturi, fără carne, fără nuci…
Iar la final, un truc cu efect: mergi la culcare aproximativ la aceeași oră, seara. Organismul se obișnuiește cu această oră și vei adormi mai ușor.
Citește și:
6 moduri în care apa te poate ajuta să pierzi în greutate
Foto: Arhiva ELLE