Ce reguli trebuie să respecți înainte să faci testul COVID-19

Numărul zilnic din ce în ce mai mare de noi infectări cu coronavirus îi determină pe mulți români să ia în considerare efectuarea unui test COVID-19.

Ce reguli trebuie să respecți înainte să faci testul COVID-19

Ce reguli trebuie să respecți înainte să faci testul COVID-19 în condițiile în care din ce în ce mai multe infectări cu coronavirus sunt raportate zilnic în România, iar acest lucru a dus și la impunerea unor noi măsuri de restricție și probabil vor urma și altele? Însă efectul acestor măsuri de restricție nu se văd de la o zi la alta, ci peste 2 săptămâni.

În acest context, din ce în ce mai mulți români, în special cei care suferă de unele afecțiuni sau cei care intră în contact cu o persoană depisată pozitiv cu coronavirus, aleg să își facă testul COVID-19 pentru a-și verifica starea de sănătate.

Informațiile din spațiul public cu privire la regulile care trebuie respectate înainte de a face acest test sunt multe și, adesea, contradictorii. Libertatea a cerut părerea specialiștilor cu privire la ce reguli trebuie să respecți înainte să faci testul COVID-19, în special legat de faptul dacă cei care se prezintă la testare au voie să consume alimente sau apă înainte de a face acest test.

Majoritatea clinicilor și instituțiilor sanitare recomandă ca înainte de efectuarea acestui test să se facă o anumită pregătire: „Prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la 4 ore după acestea; pacientul nu trebuie să fie în tratament cu soluții oftalmice și picături nazale” – sunt indicații pe care le primesc cei care se pregătesc pentru un test Real Time PCR.

Maria Nica, șefa de laborator a Spitalului Victor Babeș din București, a explicat pentru Libertatea cum ar trebui procedat înainte să faci testul COVID-19: „Conform protocolului de recoltare, emis de OMS pe 11 septembrie 2020, ca și în toate protocoalele în baza cărora am lucrat din februarie până astăzi, nu se specifică obligativitatea sau regula ca pacientul căruia i se recoltează proba să nu mănânce. Recoltarea secrețiilor din căile respiratorii superioare implică folosirea a două tampoane. Unul recoltează din fosele nazale cât mai posterior, iar al doilea se folosește pentru recoltarea exsudatului faringian. Ambele tampoane se introduc în același recoltor din care se lucrează proba”.

„Se recomandă să se sufle nasul înainte de recoltare, pentru că mucusul și fibrina din secrețiile nazale sunt factori inhibitori ai reacției de PCR”, a mai spus șefa de laborator de la „Victor Babeș”, care are o experiență de 30 de ani în laborator.

CONȚINUT VIDEO ELLE

De asemenea, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a precizat pentru Libertatea că nici fumatul nu afectează recoltarea probelor COVID-19: „Testul de coronavirus este un test genetic, care nu este influențat de consumul de alimente, de băutul apei sau de fumat”.

Citește și:
Cum justifică Nelu Tătaru mortalitatea ridicată asociată Covid-19 și ultimele restricții

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video