În contextul pandemiei de coronavirus, economia este și ea amenințată, așa că Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri.
Extinderea pandemiei de coronavirus și instituirea stării de urgență are și un puternic impact asuprea mediului de afaceri. Nu sunt multe domenii care să nu fie afectate, astfel încât Guvernul a adoptat acum câteva zile două ordonanțe de urgență care vin în sprijinul angajatorilor și angajaților. Ordonanța 29/2020, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial, a fost deja modificată și completată de OUG 30/2020.
Ce prevăd acestea? Fiscul va suspenda popririle pentru cetățeni, în timp ce IMM-urile vor putea amâna plata facturilor și utilităților, dacă prezintă un certificat care atestă că se află într-o situație de urgență. Ministerul Finanțelor Publice a precizat că obligaţiile fiscale scadente şi neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă nu vor fi considerate restanțe, iar pentru acestea nu se vor percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.
În această perioadă, antreprenorii își pot suspenda activitatea, iar pentru a-și păstra angajații, îi pot trimite în șomaj tehnic. Șomajul tehnic presupune suspendarea contractului de muncă, dar relațiile de muncă nu încetează – angajatorul va plăti în continuare o indemnizație lunară. Angajații care intră în șomaj tehnic primesc 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din 5.429 de lei, salariul mediu brut. După reluarea activității, angajatul se va întoarce la lucru și va primi salariul obișnuit. Documentele necesare acordării șomajului tehnic vor putea fi depuse electronic, la agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă. indemnizația de care beneficiază salariații va fi suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
„E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400 de mii pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție', a declarat zilele trecute Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, la Digi24.
În același timp, PSD a anunțat printr-un comunicat de presă că PSD, ALDE și PRO România vor depune în Parlament un proiect de lege care include o serie de facilități fiscale, amânare și reeșalonare de plăți acordate companiilor și angajaților acestora. Printre acestea: amânare la cerere a plății contribuției de asigurări sociale pentru trei luni, dacă garantează păstrează angajaților pentru cel puțin nouă luni sau amânarea plății la utilități (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru persoanele fizice și pentru firme pentru o perioadă de trei luni, urmând ca după această perioadă sumele care se adună pentru plată să fie eșalonate pe o perioadă de 12 luni.
Măsurile fiscale adoptate prin ordonanță de urgență încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă. Informații despre acordarea șomajului tehnic pot fi obținute de angajați și angajatori la numărul 021.4444000.
Foto: Shutterstock