Ce măsură esențială ne recomandă să luăm medicii din prima linie, care luptă împotriva coronavirusului

Te-ai gândit vreodată dacă ai vrea să fii resucitat în cazul în care ajungi într-o situație critică? Probabil că de prea puține ori ne punem astfel de întrebări. Însă, în contextul pandemiei de coronavirus, medicii ne sfătuiesc să o facem.

Asha Shajahan este un medic din Detroit care tratează pacienții infectați cu noul coronavirus. Într-un interviu acordat site-ul Huffpost, aceasta povestește despre cazurile pe care le-a întâlnit în ultima perioadă, dar și despre o măsură pe care toți dintre noi ar trebui să o luăm în considerare, indiferent de vârstă.


„Recent, un pacient de 30 de ani infectat cu coronavirus a murit conectat la aparate. Tatăl său nu a vrut să mai continue tratamentele care nu ar fi făcut decât să prelungească inevitabilul. Mama sa, însă, și-a dorit să facă orice e posibil pentru a-l salva. Dacă pacientul ar fi putut vorbi, și-ar fi putut exprima propria dorință. Însă, nu numai că nu o putea face, dar nici nu lăsase în prealabil un document în care să explice clar ce vrea să se întâmple cu el în asemenea condiții', mărturisește Asha.


Această situație tragică este extrem de comună, spune medicul. Pentru familiile care trec printr-o astfel de situație, luarea unei decizii este un lucru dureros și de multe ori naște conflicte.

Dintre cei 55 de pacienți pe care îi tratează, doar unul dintre ei semnase un document care preciza ce își dorește să se întâmple cu el în cazul în care ajunge într-o situație critică. „În urma unui accident vascular cerebral, pacientul nu mai putea vorbi, așa că am sunat-o pe sora sa, tutorele legal, pentru a-mi spune cum trebuie să procedez. ‘Doamna doctor, spuneți-i că îl iubesc. A fost reconfortant să știu că pacientul luase deja o decizie'.

Asha povestește că adeseori își întreabă pacienții dacă s-au gândit să semneze un document legal, o directivă medicală. „Vrei să fii resuscitat? Vrei să fii conectat la aparate? Dacă nu o să poți lua astfel de decizii, cine o va face în locul tău?' Sunt întrebări la care mulți dintre noi nici măcar nu ne putem gândi, însă astfel de decizii sunt importante și pot ușura viețile celor dragi.


Un studiu făcut de Universty of Pennsylvania arată că doar unul dintre trei americani au elaborat astfel de directive. „E un lucru pe care oricine ar trebui să îl facă, la orice vârstă, nu doar la 65 de ani. În spitalul în care lucrez, pacienții cu Covid-19 au vârste cuprinse între 18 și 103 ani'.

Așa că, e momentul să ne gândim că oricare dintre noi poate ajunge într-o astfel de situație, spune medicul. „Profitați de această perioadă pe care o petreceți acasă și puneti-vă aceste întrebări. Gândiți-vă la un plan, scrieți-l pe foaie și discutați-l cu medicul vostru. Sau, și mai bine, consultați-vă cu un avocat pentru a avea un temei legal. Dacă nu o faceți pentru voi, făceți-o pentru familia voastră'. 


Citește și:
Al doilea val al pandemiei de coronavirus va lovi mai puternic, anunță experții americani

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet