Lucrind la articolul acesta, m-am simtit de citeva ori ca un jurnalist de cancan, mai interesat de ce-i in patul vedetei decit de planurile ei de viitor (stii, clasica intrebare „Si ce planuri mai aveti?’). Sau ca un musafir care vine in vizita si gaseste o ordine impecabila, dar totusi trage sertarul, caci o curiozitate bolnavicioasa il roade… Bine, eu nu m-am uitat in pat, ci pe masa. Si nu pe orice masa, ci pe cea de sarbatoare!
Cind am vorbit cu dr. Floarea Damaschin, conferentiar de igiena la Universitatea din Constanta, sotul ei tocmai mincase, citez: „O bucata de slanina cu piure de cartofi si muraturi’. Cel putin ciudat si puternic debusolant… Adica in paradisul echilibrului alimentar si al regimurilor sanatoase au loc slanina si cartofii? Fara a transforma exceptiile in reguli, micile abateri sint acceptate. Insa cheia succesului ramine echilibrul.
Am adunat marturii de la patru specialisti in nutritie, patru oameni care se ocupa zilnic cu sfaturi si lectii despre sanatate si alimentatie. Ei bine, au recunoscut: si ei gresesc. Fiindca nimeni nu e de piatra, iar cozonacii de Craciun sint cu adevarat irezistibili. Insa ne-au dat de inteles ca exista greseli si Greseli. Ca unele se platesc cu 2-3 kilograme in plus dupa sarbatori, iar altele cu 5 sau mai multe.
Dr. Mihaela Bilic, medic specialist in diabet si boli de nutritie, spune ca am ajuns sa punem mai mult accentul pe mincare decit pe felul in care arata masa, portiile, cum decoram farfuria, cum aranjam. „Haideti sa ne mai rafinam un pic si sa punem mai putin in farfurie, dar cu mai multa culoare. Adica nu trebuie sa maninc o farfurie cu opt sarmale ca sa ma simt fericit. Pot sa maninc doar doua si, in general, mai putin din fiecare fel de mincare, pentru ca important este – cum spune si proverbul – nu ce-i pe masa, ci ce-i in jurul mesei. Importanta este si conversatia, atmosfera, felul in care te imbraci. Noi ne concentram prea mult pe mincarea din farfurie si uitam de lucrurile din jur.’ Intr-adevar, uneori ai impresia ca sarbatorile de iarna sint doar despre cadouri si prajituri.
Si de unde ne-am fi imaginat ca doar teoriile se aseamana, iata ca si dr. Cristina Bogdan, medic naturopat, impartaseste aceleasi practici: „In ceea ce priveste masa de Craciun, in ultimii ani am reusit sa-mi conving familia ca nu e importanta cantitatea alimentelor, ci modul in care sint servite, calitatea si atmosfera de sarbatoare’. Ea atrage atentia si asupra pericolului venit din trecerea brusca de la regimul de post la mesele bogate si grele de sarbatori: „Dupa o perioada de curatare este evident ca nu putem consuma cantitati mari de alimente complexe si greu digerabile’. Dr. Bilic crede ca postul a devenit o moda in ultima vreme: „Simpla prezenta a acestui post presupune ca deja ne gindim la alimentele pe care nu am avut voie sa le consumam si sintem dornici de ele. Postul alimentar religios creeaza acelasi grad de frustrare ca si o dieta. Dintr-o data ne dorim tot ce n-am avut timp de o luna! Mintea noastra functioneaza un pic mai delicat, nu trebuie sa intram in conflict si sa nu-i dam, pentru ca pe masura ce-i interzicem mai mult, pe atit ne dorim mai mult. Cred ca varianta cea mai sigura, mai ales pentru persoanele care s-au jucat foarte mult de-a cura de slabire si care si-au impus in mod voluntar niste restrictii aberante, e sa renunte la acest tip de comportament alimentar, care nu face decit sa exacerbeze poftele. Si sa duca la pierderea controlului’. Iar dr. Bogdan explica ce se intimpla in familia ei: „Chiar daca am eliminat complet carnea de porc din alimentatia uzuala, de dragul traditiei facem un compromis: sarmalele le facem din amestec de carne de vita si porc, la fel si cirnatii (facuti in casa). In rest, toba, caltabosii, sau o piftie de porc sint facute dupa retete traditionale, dar sint consumate mai mult in calitate de «condiment». Cozonacii si prajiturile sint facute in casa si sint mai mult oferite musafirilor si colindatorilor, noi nefiind mari consumatori de dulciuri. Si consumam mincaruri variate de legume si cereale gatite in cele mai ingenioase feluri’.
Probabil ca atunci cind intreaga familie e alaturi in respectarea normelor de sanatate din alimentatie e mult mai simplu sa faci asta. Insa chiar educarea celor apropiati e cea mai grea parte a muncii unui nutritionist. De exemplu, Mihaela Bilic spune ca a reusit cu greu sa-si convinga familia (mai ales pe cei care gatesc) sa-i urmeze sfaturile: „Am reusit, dar sa stii ca m-am simtit vinovata, fiindca am primit aceeasi replica: «Noi asa ne manifestam dragostea si grija pentru tine». Usurel-usurel, am reusit sa le arat ca si mincarea gatita fara prea multa grasime, prajeli sau tocaturi poate sa aiba gust, insa in continuare tot o mai prind pe mama ca adauga un pic de faina intr-un sos, ca sa fie mai legat’. Pe de alta parte, dr. Floarea Damaschin spune ca ea aplica majoritatea recomandarilor pe care le face altora, insa nu impune nimic nimanui, mai ales celor din jur. „Toate aspectele legate de regimurile alimentare trebuie aplicate in context individual. Fiindca, daca urmezi anumite reguli care nu ti se potrivesc si dai gres, asta poate duce la perturbari grave asupra organismului. Deci eu aplic regulile in ceea ce ma priveste, insa pe cei din jurul meu nu pot sa-i oblig.’ Acum se explica meniul domnului Damaschin! Insa nu am mentionat ca dr. Floarea Damaschin mincase in acea zi creveti cu piure. Si ca nu bea niciodata cafea. Iar alimentele le combina nu numai la cursuri, in fata studentilor, ci si la bucatarie, inainte de a si le pune pe farfurie.
Tot dupa principiul „alegerea iti apartine’ se ghideaza si dr. Anda Avramescu, medic specialist in diabet si boli de nutritie. Cind vine vorba de a-si impune regulile in propriul camin, incearca sa gateasca sanatos si pentru sotul ei si pentru invitati, sa faca bucate gustoase care sa atraga. „Unii refuza din start, altii sint incintati si imi cer reteta, dar nu fortez pe nimeni. Este vorba de libertatea fiecaruia de a alege, dupa ce a fost informat!’ Ea respecta intotdeauna principiile de baza ale alimentatiei sanatoase, care includ si placerea de a minca – variat, dar echilibrat. „Nu intotdeauna imi iese cu sportul, desi cred foarte mult in el, dar din cauza virstei am devenit mai comoda. Desigur ca sint aniversari, evenimente, vacante, cind iti dai libertate unor placeri, dar e bine sa ni le asumam si sa nu ne invinovatim, atita timp cit va urma o perioada echilibrata.’
Page: 1 2