La teorie sint de zece, dar sa vedem cum stau cu practica. Punind intrebari tintite, ELLE a verificat bine cit se respecta din ceea ce se predica. Studiu de caz: masa de Craciun!
Lucrind la articolul acesta, m-am simtit de citeva ori ca un jurnalist de cancan, mai interesat de ce-i in patul vedetei decit de planurile ei de viitor (stii, clasica intrebare „Si ce planuri mai aveti?'). Sau ca un musafir care vine in vizita si gaseste o ordine impecabila, dar totusi trage sertarul, caci o curiozitate bolnavicioasa il roade… Bine, eu nu m-am uitat in pat, ci pe masa. Si nu pe orice masa, ci pe cea de sarbatoare!
Cind am vorbit cu dr. Floarea Damaschin, conferentiar de igiena la Universitatea din Constanta, sotul ei tocmai mincase, citez: „O bucata de slanina cu piure de cartofi si muraturi'. Cel putin ciudat si puternic debusolant… Adica in paradisul echilibrului alimentar si al regimurilor sanatoase au loc slanina si cartofii? Fara a transforma exceptiile in reguli, micile abateri sint acceptate. Insa cheia succesului ramine echilibrul.
Am adunat marturii de la patru specialisti in nutritie, patru oameni care se ocupa zilnic cu sfaturi si lectii despre sanatate si alimentatie. Ei bine, au recunoscut: si ei gresesc. Fiindca nimeni nu e de piatra, iar cozonacii de Craciun sint cu adevarat irezistibili. Insa ne-au dat de inteles ca exista greseli si Greseli. Ca unele se platesc cu 2-3 kilograme in plus dupa sarbatori, iar altele cu 5 sau mai multe.
Dr. Mihaela Bilic, medic specialist in diabet si boli de nutritie, spune ca am ajuns sa punem mai mult accentul pe mincare decit pe felul in care arata masa, portiile, cum decoram farfuria, cum aranjam. „Haideti sa ne mai rafinam un pic si sa punem mai putin in farfurie, dar cu mai multa culoare. Adica nu trebuie sa maninc o farfurie cu opt sarmale ca sa ma simt fericit. Pot sa maninc doar doua si, in general, mai putin din fiecare fel de mincare, pentru ca important este – cum spune si proverbul – nu ce-i pe masa, ci ce-i in jurul mesei. Importanta este si conversatia, atmosfera, felul in care te imbraci. Noi ne concentram prea mult pe mincarea din farfurie si uitam de lucrurile din jur.' Intr-adevar, uneori ai impresia ca sarbatorile de iarna sint doar despre cadouri si prajituri.
Si de unde ne-am fi imaginat ca doar teoriile se aseamana, iata ca si dr. Cristina Bogdan, medic naturopat, impartaseste aceleasi practici: „In ceea ce priveste masa de Craciun, in ultimii ani am reusit sa-mi conving familia ca nu e importanta cantitatea alimentelor, ci modul in care sint servite, calitatea si atmosfera de sarbatoare'. Ea atrage atentia si asupra pericolului venit din trecerea brusca de la regimul de post la mesele bogate si grele de sarbatori: „Dupa o perioada de curatare este evident ca nu putem consuma cantitati mari de alimente complexe si greu digerabile'. Dr. Bilic crede ca postul a devenit o moda in ultima vreme: „Simpla prezenta a acestui post presupune ca deja ne gindim la alimentele pe care nu am avut voie sa le consumam si sintem dornici de ele. Postul alimentar religios creeaza acelasi grad de frustrare ca si o dieta. Dintr-o data ne dorim tot ce n-am avut timp de o luna! Mintea noastra functioneaza un pic mai delicat, nu trebuie sa intram in conflict si sa nu-i dam, pentru ca pe masura ce-i interzicem mai mult, pe atit ne dorim mai mult. Cred ca varianta cea mai sigura, mai ales pentru persoanele care s-au jucat foarte mult de-a cura de slabire si care si-au impus in mod voluntar niste restrictii aberante, e sa renunte la acest tip de comportament alimentar, care nu face decit sa exacerbeze poftele. Si sa duca la pierderea controlului'. Iar dr. Bogdan explica ce se intimpla in familia ei: „Chiar daca am eliminat complet carnea de porc din alimentatia uzuala, de dragul traditiei facem un compromis: sarmalele le facem din amestec de carne de vita si porc, la fel si cirnatii (facuti in casa). In rest, toba, caltabosii, sau o piftie de porc sint facute dupa retete traditionale, dar sint consumate mai mult in calitate de «condiment». Cozonacii si prajiturile sint facute in casa si sint mai mult oferite musafirilor si colindatorilor, noi nefiind mari consumatori de dulciuri. Si consumam mincaruri variate de legume si cereale gatite in cele mai ingenioase feluri'.
Probabil ca atunci cind intreaga familie e alaturi in respectarea normelor de sanatate din alimentatie e mult mai simplu sa faci asta. Insa chiar educarea celor apropiati e cea mai grea parte a muncii unui nutritionist. De exemplu, Mihaela Bilic spune ca a reusit cu greu sa-si convinga familia (mai ales pe cei care gatesc) sa-i urmeze sfaturile: „Am reusit, dar sa stii ca m-am simtit vinovata, fiindca am primit aceeasi replica: «Noi asa ne manifestam dragostea si grija pentru tine». Usurel-usurel, am reusit sa le arat ca si mincarea gatita fara prea multa grasime, prajeli sau tocaturi poate sa aiba gust, insa in continuare tot o mai prind pe mama ca adauga un pic de faina intr-un sos, ca sa fie mai legat'. Pe de alta parte, dr. Floarea Damaschin spune ca ea aplica majoritatea recomandarilor pe care le face altora, insa nu impune nimic nimanui, mai ales celor din jur. „Toate aspectele legate de regimurile alimentare trebuie aplicate in context individual. Fiindca, daca urmezi anumite reguli care nu ti se potrivesc si dai gres, asta poate duce la perturbari grave asupra organismului. Deci eu aplic regulile in ceea ce ma priveste, insa pe cei din jurul meu nu pot sa-i oblig.' Acum se explica meniul domnului Damaschin! Insa nu am mentionat ca dr. Floarea Damaschin mincase in acea zi creveti cu piure. Si ca nu bea niciodata cafea. Iar alimentele le combina nu numai la cursuri, in fata studentilor, ci si la bucatarie, inainte de a si le pune pe farfurie.
Tot dupa principiul „alegerea iti apartine' se ghideaza si dr. Anda Avramescu, medic specialist in diabet si boli de nutritie. Cind vine vorba de a-si impune regulile in propriul camin, incearca sa gateasca sanatos si pentru sotul ei si pentru invitati, sa faca bucate gustoase care sa atraga. „Unii refuza din start, altii sint incintati si imi cer reteta, dar nu fortez pe nimeni. Este vorba de libertatea fiecaruia de a alege, dupa ce a fost informat!' Ea respecta intotdeauna principiile de baza ale alimentatiei sanatoase, care includ si placerea de a minca – variat, dar echilibrat. „Nu intotdeauna imi iese cu sportul, desi cred foarte mult in el, dar din cauza virstei am devenit mai comoda. Desigur ca sint aniversari, evenimente, vacante, cind iti dai libertate unor placeri, dar e bine sa ni le asumam si sa nu ne invinovatim, atita timp cit va urma o perioada echilibrata.'
Asadar, si nutritionistii gresesc, ne-am linistit inca o data. Craciunul e o sarbatoare de petrecut in familie, insa nu in jurul mesei. Cu toate astea, Mihaela Bilic spune foarte relaxat ca si ea maninca exact ca toti romanii: „Maninc sarmale, cozonac, tochitura, friptura. Deci maninc absolut tot. Sint de acord sa ne rasfatam cu mincare, dar haideti sa nu o facem chiar foarte lata! Asadar pot sa existe toate felurile de mincare traditionala, cu conditia sa nu fie toate la o masa'. Iar ca exemplu de mincare foarte sanatoasa si nepericuloasa (pentru silueta) mentioneaza piftia. „Chiar daca e facuta din porc sau din curcan, cu conditia sa fie foarte bine degresata, este extrem de saraca in calorii si poate fi foarte gustoasa si picanta. In plus, este o varianta foarte sanatoasa de aperitiv in fata oricarui tip de mezeluri.' Nici salata de boeuf nu lipseste, dr. Bilic adaugind la aceasta doar jumatate din cantitatea de maioneza obisnuita. „Sa nu uitam ca se numeste SALATA. Asta inseamna ca trebuie sa se vada legumele, nu o pasta inecata in maioneza.'
Mergind mai departe cu meniul, se pare ca pe masa ei e prezenta si ciorba. Insa la o socoteala simpla deja par mult prea multe feluri de mincare ca sa se termine fara regrete si straturi adipoase. Imediat am banuit ca trebuia sa mai fie un secret: toata mincarea traditionala de Craciun poate exista, insa repartizata, cumva, pe toata ziua: „Dimineata aperitivele, la prinz o portie de ciorba si o bucata de friptura cu salata si seara sarmalele'. „Chiar faceti treaba asta, doamna doctor?', o intreb. A recunoscut ca si-a impus s-o faca de mult timp, iar in ultima vreme a inceput sa si reuseasca. „Cred ca tine mai mult de autoeducatie. In plus, daca cei din jur inteleg efortul tau, sint de acord si participa, e mult mai usor. Fiindca, daca esti la parinti si ei insista sa maninci la o masa si sarmale, si cozonaci, si friptura, si tort, este clar ca nu ai cum sa reusesti.'
Alimente traditionale scoase din meniu
Toata redactia ELLE e fan prajituri. De fiecare data cind una dintre noi pleaca din tara sau acasa la parinti, prima intrebare e „ce ne aduci bun?'. Asa ca, evident, ne-am intrebat daca exista vreun fel de aliment pe care sa-l consumam la masa de Craciun ca sa astimpere pofta de dulce de la final. Pentru ca maninci, maninci, maninci si, cind vine tortul, faci sacrificiul suprem si-l maninci si pe el.
Rizind de o astfel de intrebare, dr. Bilic ne da binecuvintarea. Insa, atentie, ne-am bucurat prea repede: „Ce sa spun, cred ca daca ne dorim cu adevarat tort, e mai bine sa mincam 4 lingurite, decit sa incercam sa ne pacalim pofta de dulce cu un alt dulce, mai putin periculos'. Patru lingurite?! Redactia e dezamagita. „Cred ca treaba asta tine putin si de rasfat. Nu te opreste nimeni, poti sa maninci si tot tortul! Trebuie doar sa-ti asumi responsabilitatea. Nu ne putem plinge apoi ca ne-am ingrasat! Maninci, dar apoi iesi afara si alergi o ora. Si atunci, chiar iti permiti o felie de tort fara sa ai nici un fel de mustrari de constiinta.'
Dr. Damaschin spune ca a scos porcul de pe lista: „Eu nu mai gatesc decit simbolic porc. Mai mult pentru musafiri si sot. El nu este obligat sa accepte optiunile mele alimentare. A avut perioade in care a «aderat» la acestea, insa acum s-a oprit'. Se pare ca porcul e cel mai pacatos, caci si dr. Bogdan se lauda ca a renuntat la preparatele din carne de porc sau la untura si la combinatiile greu digerabile (fripturile si cirnatii prajiti cu cartofi sau orez).
Insa in capul listei cu cele mai mari greseli din alimentatie sta cantitatea consumata. „Chiar daca romanul spune ca urmeaza traditia cu sacrificarea porcului, gatitul din carne de porc si asa mai departe, uita ca din traditie face parte si colindul: mersul pe jos, prin frig, kilometri intregi si impartirea bucuriei cu ceilalti oameni.' Desigur, traditia ne-a asigurat echilibrul, insa noi am preluat doar ce ne-a fost mai comod. Cu atit mai mult ca este frig, organismul este obligat sa cheltuiasca mai multe calorii ca sa asigure incalzirea, ca o centrala termica, deci ii trebuie combustibil, explica dr. Bilic. „Daca aveti pofte din acestea si chiar nu vreti sa va refuzati nimic de sarbatori, MISCATI-VA!'
Iar dr. Anda Avramescu adauga pe lista neagra inca un fel de aliment: mezelul! „Nu consum preparate din porc, de nici un fel, iar carne de pasare foarte rar. Carnea de porc are grasimi saturate si colesterol, adica grasimile de proasta calitate. Mezelurile si afumaturile au, in afara de aditivi, multa sare si putine fibre.' Zici ca s-au inteles intre ele doamnele, caci dr. Bilic e foarte revoltata: „Avem o mare problema noi, romanii, cu aceste mezeluri si brinzeturi. Mincam prea multe! Mezelurile sint foarte bogate in calorii. De asta, ele se pun pe piine si iti ajung la o masa, nu trebuie sa mincam un platou intreg o data'.
Iar lista de pacate se incheie cu alcoolul, pentru ca el „merge' bine cu toate bucatele de pe masa. Atentie, insa! Alcoolul in combinatie cu produsele care contin grasimi, in special, are aceasta capacitate „negativa': ajuta la metabolizarea mult mai rapida a grasimilor din alimente in grasimi de depozit din organism. Bun, dar despre ce cantitate de alcool vorbim? Dr. Bilic spune ca si clasicul pahar de vin e suficient… In redactie, dezamagire. Chiar daca sintem mai degraba devoratoare de prajituri decit de vin, ne-am fi dorit totusi vesti bune. Caci, Mosule, noi am fost cuminti si harnice tot anul. Asa ca am merita, macar de sarbatori, un tort care sa nu-ngrase si… eventual, inc-un stomac. De rezerva!
Miruna Siminel
Foto: Shutterstock
Citeşte și: Când începe Postul Crăciunului 2021.
Vezi şi dezlegare la pește în 2022 – în ce zile se mănâncă pește până la finalul anului!