Ce înseamnă să iei pastila de a doua zi?

Din ce în ce mai mult se vorbește despre educația sexuală și importanța ei în viețile noastre. Tu ce știi despre pastila de a doua zi?

Ce înseamnă să iei pastila de a doua zi?

Când vine vorba despre metode contraceptive, miturile și nelămuririle sunt multe. În ceea ce privește pastila contraceptivă de a doua zi, femeile mereu se întreabă dacă aceasta le face bine sau nu.

De câte ori poate fi luată încât să nu îți facă rău și, e singura opțiune de luat în calcul? Pas cu pas în acest articol vei afla care sunt riscurile acestei metode contraceptive.

Ce este de fapt pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi este o ultimă metodă contraceptivă și trebuie folosită doar în cazuri de urgență. Nu trebuie făcut un obicei din asta. O vei folosi dacă crezi că o altă metodă contraceptivă pe care ai folosit-o nu a funcționat (spre exemplu s-a rupt prezervativul) sau nu ai folosit de fapt nicio metodă contraceptivă pentru a te proteja de o potențială sarcină nedorită.

Cum funcționează?

Administrarea unei pastile contraceptive provoacă întârzierea ovulației astfel încât lichidul seminal și ovulul nu se întâlnesc. Nu uita totuși că nu poți rămâne gravidă imediat după ce ai încheiat actul sexual, ci asta se poate întâmpla în decursul unei perioade intre cinci și șapte zile după act. Încă un lucru ce trebuie cunoscut este că dacă ai rămas gravidă, luarea unei pastile de a doua zi nu va afecta în niciun fel acest lucru.

Ce efecte secundare există?

Efectele secundare ale unei astfel de pastile pot fi ușor confundate cu simptomele unei sarcini. Cele mai întâlnite efecte secundare sunt stările de vomă, amețelile și un ciclu menstrual mult mai abundent sau la extrema cealaltă, aproape inexistent. Efectele mai rar întâlnite sunt durerile de cap, hemoragii neregulate, dureri abdominale și oboseală cronică.

E pastila de a doua zi singura mea opțiune?

Dispozitivul intrauterin este cunoscut sub numele de DIU sau sterilet și este una dintre cele mai eficiente metode de contraceptie din lume. Studiile efectuate arată că rata de eșec este de 1-2%. Această metodă constă în introducerea unui dispozitiv în uter, care pe viitor va restricționa contactul lichidului seminal cu ovulul. Mulți medici sfătuiesc cuplurile monogame care nu își doresc copii să folosească această soluție.

Ce altceva ar trebui să iei în considerare?

Uneori masa corpului poate influența dacă pastila va avea sau nu efect. Pentru a fi sigure, multe persoane optează pentru metoda dispozitivului intrauterin, dar dacă tu nu o poți face, asta nu e nicio problemă. Cel mai bine ar fi să fi să te consulți cu un medic de specialitate care să-ți recomande cea mai bună opțiune pentru tine. Ține minte! Nu ai voie să iei două tipuri diferite de pastile în același timp, se pot anula una pe cealaltă iar rezultatul nu va fi în niciun caz cel dorit. În același timp, dozajul va trebui cu strictețe respectat întrucât supradozarea nu va oferi extraprotecție, ci singurul efect pe care-l va avea va fi o stare de rău pentru tine.

Citește și:
Cancerul pulmonar: 9 semne pe care nu ar trebui să le ignori

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet