Ce înseamnă carantina totală pentru persoanele de peste 65 de ani?

Conform Ordonanţei Militare nr.3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, începând de astăzi, persoanele de peste 65 de ani pot părăsi locuința doar în intervalul orar 11:00-13:00.

Ce înseamnă carantina totală pentru persoanele de peste 65 de ani?

Situația persoanelor de peste 65 de ani a fost dezbătută intens ieri, în contextul pandemiei de coronavirus. Multe semne de întrebare și neclarități au fost lăsate după declarația președintelui Klaus Iohannis din timpul zilei.

În urma unei ședințe la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul de Interne Marcel Vela, Ministrul Sănătății Victor Costache, Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis, președintele declara că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare', afirmând că „se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, ce a fost până acum recomandare devine obligație, după principiul stăm acasă. Oamenii pot ieși la serviciu și să își facă cumpărăturile, însă aceste restricții devin obligații'.

Un punct foarte special', a mai spus președintele, „sunt persoanele cele mai vulnerabile, de peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale și de restricții speciale – se vor introduce restricții speciale, vor trebui, în interesul lor, să stea practic tot timpul acasă'.

Această afirmație a declanșat un val de întrebări și puternice sentimente de îngrijorare în rândul vârstnicilor. Nu era prezentată nicio metodă prin care aceștia vor putea sta în siguranță acasă sau cum vor putea să se aprovizioneze cu alimente sau medicamente.

Aseară însă, Ministrul de Interne Marcel Vela a susținut o altă conferință de presă în care era prezentată Ordonanţa Militară nr.3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Pe lângă punctele deja stabilite anterior legate de deplasăriile în afara locuinței, au fost aduse câteva clarificări în ceea ce privește circulația persoanelor de peste 65 de ani.

Conform acesteia, românii cu vârsta de peste 65 de ani, se pot deplasa în afara domiciliului doar între orele 11:00-13:00. Însă, exclusiv pentru următoarele motive:

– pentru cumpărarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază (alimente, medicamente, produse de igienă, hrană pentru animalele domestice sau de companie);

– pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

– pentru îngrijirea sau însoțirea unui minor, pentru a oferi ajutor altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, sau în cazul decesului unui membru de familie;

– pentru realizarea activităților fizice individuale. Acestea trebuie realizate doar în apropierea locuinței și sunt interzise să fie făcute împreună cu alți oameni;

– pentru nevoile animalelor de companie.

De asemenea, articolul 3 al ordonanței militare stipulează că persoanele de peste 65 de ani pot circula în afara locuinței și în afara intervalului orar 11.00–13.00, dacă deplasarea are loc în interes profesional ori pentru a realiza diverse activități agricole.

Însă, toate aceste ieșiri din casă se pot face doar dacă persoana în cauză are asupra ei următoarele documente: legitimație de serviciu sau adeverință de angajator – dacă deplasarea este în scop profesional, declarație pe proprie răspundere – dacă deplasarea este realizată într-unul dintre scopurile prezentate mai sus, și actul de indentitate.

Liber profesioniștii și PFA trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere, care trebuie să cuprindă numele, data nașterii, motivul deplasării, data și semnătura. 

Măsurile au intrat în vigoare de astăzi, de la ora 12:00.

Citește și:
Cum s-a schimbat viața unui utilizator de scaun rulant în perioada pandemiei de coronavirus

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet