Ce presupune autoizolarea? Dar distanțarea socială? Ce putem face și ce este interzis? Află răspunsurile la toate aceste întrebări citind rândurile de mai jos.
În ultimul timp, pe lângă coronavirus, autoizolarea și distanțarea socială au fost cele mai folosite cuvinte. Fie că le vedeam pe rețelele sociale sub formă de hashtag, fie că le invocam de fiecare dată când cineva încerca să ne convingă că nu e nimic în neregulă dacă ieșim la o plimbare în parc.
Însă, ce înseamnă aceste sintagme și ce comportament ar trebui să adoptăm în cazul fiecăreia dintre ele?
Dacă în ultimul timp ai început să te confrunți cu unul dintre simptomele asociate coronavirusului – tuse, febră, dificultăți respiratorii, sau conform noilor cercetări, lipsa mirosului, atunci ar trebui să intri într-o perioadă de autoizolare. Dacă starea de sănătate nu ți se agravează și locuiești singur, atunci trebuie să rămâi izolat timp de șapte zile. Însă, dacă locuiești împreună cu alte persoane, atunci toți membrii locuinței trebuie să rămână în casă pe o perioadă de 14 zile. Diferența de timp dintre cele două scenarii se datorează perioadei de incubare de 14 zile a virusului.
Specialiștii recomandă ca în perioada autoizolării să eviți pe cât de mult posibil deplasăriile și contactul cu alți oameni. Așa că, dacă există persoane care te pot ajuta, roagă-le pe ele să îți facă cumpărăturile (alimente, medicamente, produse de igienă, etc). Însă, pentru a evita posibilitatea răspândirii virusului, nu intra în contact direct cu persoanele respective, ci anunță-le să lase proviziile în fața ușii.
Dacă însă nu poți beneficia de un astfel de ajutor, poți ieși pentru a cumpăra lucrurile esențiale, însă ferește-te să intri în contact cu alte persoane. De asemenea, trebuie să eviți deplasările la farmacii sau spitale, tocmai pentru a nu infecta și alte persoane, dacă într-adevăr ești purtător al noului virus.
Da, mai ales dacă fac parte din grupul celor vulnerabili: persoane în vârstă sau cu alte complicații de sănătate (afecțiuni cronice precum boli de inimă, pulmonare, care compromit sistemul imunitar sau diabet zaharat). Asta înseamnă că ar trebui să dormi într-o altă cameră și să folosești o altă baie decât cea pe care o utilizează restul familiei. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci asigură-te că nu împărțiți spațiul din casă în același timp, că dezinfectezi baia și bucătăria după fiecare utilizare și că te speli pe mâini constant. În ceea ce privește gunoiul menajer, acesta ar trebui separat de cel al celorlalte persoane din casă și aruncat doar după 72 de ore.
Dacă ai locuit singur în această perioadă, iar după cele șapte zile starea ta de sănătate este bună, poți pune capăt autoizolării. Dacă ai împărțit casa cu alte persoane, după 14 zile poți ieși din autoizolare, din nou, doar dacă simptomele nu s-au agravat. În schimb, dacă continui să te simți rău, atunci este indicat să mai rămâi încă șapte zile în izolare.
Distanțarea socială se referă la reducerea contactului cu alți oameni în vederea prevenirii răspândirii virusului. Iar conform ordonanței militare emise de Ministerul Afacerilor Interne, românii pot părăsi locuința doar în următoarele cazuri:
–deplasarea în interes profesional
-deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază
-deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată
-deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie
-deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor
-deplasarea în scopul donării de sânge
-deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat
-deplasarea pentru realizarea de activități agricole
-deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
E o întrebare pe care mulți români și-o pun în această perioadă. Dacă deplasarea se realizează în scopurile amintite mai sus, răspunsul este da. Însă, trebuie să știi că în cazul în care decizi să părăsești locuința, trebuie să ai cu tine următoarele documente: adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate.
Circulația în spațiile publice a grupurilor mai mari de 3 persoane este interzisă. În plus, cum aminteam și mai sus, poți părăsi locuința doar în cazuri de urgență, așa că dacă te gândești să îți vizitezi prietenii, mai trebuie să aștepți. Însă, partea bună este că poți folosi oricând diferite aplicații pentru a rămâne în contact cu ei.
Persoanele în vârstă sunt printre cele mai vulnerabile în contextul pandemiei de coronavirus. Așa că, trebuie să conștientizezi că orice vizită, oricât de inofensivă ar părea, poate avea repercusiuni asupra stării lor de sănătate. Însă, asta nu înseamnă că nu îi poți ajuta. Fă-le cumpărăturile și lasă-le la ușa locuinței lor și sună-i zilnic pentru a te asigura că sunt bine.
Din păcate, nu. Însă, puteți organiza oricând o petrecere via Skype. Iar partea bună e că nici măcar nu trebuie să renunți la pijamale.
Din nou, răspunsul este nu. Toate sălile de sport au fost închise. Însă, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la activitățiile fizice. Găsești o sumedenie de aplicații gratis sau de tutoriale care te vor ajuta să te menții în formă, chiar dacă stai acasă. În plus, majoritatea exercițiilor nu presupun folosirea echipamentelor speciale, așa că ai nevoie doar de motivație și de Internet.
„Toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise sunt suspendate', declara ministrul de interne, Marcel Vela. Însă, chiar dacă nu poți ajunge la un salon de înfrumusețare, încearcă să ai grijă de tine acasă. Pe site-ul nostru găsești o mulțime de idei de măști homemade, din ingrediente naturale, atât pentru păr, cât și pentru față. Dă dovadă de creativitate, și folosește într-un mod util toate proviziile de care dispui în bucătărie.
Nu în sensul convențional. Ce înseamnă asta? Nu îi poți duce în parcuri sau la locuri de joacă, însă din nou, tehnologia ne ajută. Poți organiza întâlniri cu prietenii lor via Skype, se pot juca virtual cu ei folosind un Xbox sau aplicația Tik-Tok.
Foto: Shutterstock