Dacă te simți mereu mai obosită decât este normal și nu știi de ce se întâmplă asta, corpul tău poate să se lupte cu o problemă. Însă cum știi dacă este vorba despre sindromul oboselii cronice?
Nu este genul de oboseală care îți trece dacă dormi un weekend întreg sau dacă mergi într-o vacanță de o săptămână la plajă. Este o oboseală produndă, care face ca ridicatul din pat să pară imposibil în unele zile. Acest gen de oboseală care te lasă epuizată poate să fie cauzată de ceea ce este cunoscut drept sindromul oboselii cronice.
Ce este simptomul oboselii cronice?
Sindromul oboselii cronice este numele pentru un sindrom complex care cauzează epuizare și oboseală pe termen lung, dar și dureri la nivelul mușchilor, al articulațiilor, putere slabă de concentreare și/sau migrene.
Ce îl cauzează și cum poate fi diagnosticat?
Precum majoritatea sindroamelor, nu există un test de sânge pentru un diagnostic definitiv și nu există o cauză cunoscută pentru problemă. Există teste ale punctelor de presiune pentru evaluarea durerii. Dacă un anumit număr de puncte reacționează, poți asuma că ai această problemă.
Comunitatea medicală din Europa înțelege cauza drept o inflamare dureroasă a creierului și a șirei spinării. Totuși, acesta este un mod de a descrie un sindrom, mai de grabă decât o identificare a cauzei.
Oboseala cronică poate să fie un diagnostic atunci când suferi de dureri cronice și de epuizare, dar în urma testelor nu apar rezultate în acest sens. Mulți doctori văd afecțiunea ca pe un diagnostic ce acoperă o serie de boli și probleme ca rezultat al acelorași simptome. Există o varietate considerabilă a acestor tipuri și severități diferite ale simptomului ce lasă oamenii într-o constantă stare de epuizare. În general, diagnosticul este pus prin excluderea altor posibilități.
Deci, când senzația de oboseală persistentă trece de linia ce poate fi motivată de stres și muncă în exces?
Iată 9 lucruri pe care să le verifici dacă ești în mod constant epuizată și te întrebi de ce ești mereu așa de obosită.
1. Este diferită de oboseala de zi cu zi
• Oboseala nu dispare nici după ce te odihnești
• Nu a apărut în urma efortului
• Nu are legătură cu probleme musculare
• Nu este cazul unei depresii sau lipsei de motivație
2.O izbucnire bruscă
Apare senzația instaurării unei răceli, dar nu dispare niciodată. Există cazuri când se dezvoltă mult mai încet, dar o izbucnire bruscă ar trebui să fie un semnal de alarmă.
3.Durere la nivelul mușchilor și al articulațiilor
Durerea la nivelul mușchilor și al articulațiilor, ce nu dispare și nu răspunde la tratamente, poate fi un alt semn al sindromului. Se poate transforma în dureri de cap cronice, diferite de migrene.
4.Probleme post-activitate
Acest lucru înseamnă că reușești să faci ceva, dar a doua zi îți este greu să funcționezi. Poate să dureze câteva zile pâncă când te redresezi. Exercițiile pot să înrăutățească simptomul.
5.Oboseala psihică
Nu doar mușchii se simt obosiți, dar si creierul pare că nu mai vrea să funcționeze. Multe persoane se plâng și de probleme de anxietate.
6.Deteriorarea modului de gândire
Lipsa de concentrare, problemele cu memoria pe termen scurt sau cu amintirea evenimentelor recente, dificultatea în organizarea gândurilor și dezorientarea. Acestea sunt probleme cu care se confruntă o persoană care are sindromul oboselii cronice.
7.Deși ești obosită, nu poți dormi
Stai în pat și durerea te ține trează. Totuși, pare că nu ai energia necesară ca să te culci. Când reușești să adormi, pare că nu te mai poți trezi. Multe persoane care suferă de sindrom au probleme cu somnul.
8.Durere în gât recurentă
Aceasta este în general acompaniată de sensibilitate la nivelul glandelor limfatice apropiate.
9.Palpitații ale inimii
Ritmul tău cardiac poate fi neregulat, dar doctorii nu pot explica de ce ai această problemă.
Dacă te simți obosită până la limita epuizării și experimentezi șase sau mai multe dintre indicii de mai sus, ai nevoie de ajutor. Nu este doar stresul, munca sau nevoia de o vacanță.
Citește și:
Sindromul ovarelor polichistice – 7 semne de alarmă și ce poti face pentru a preveni această afecțiune
Foto: Arhiva ELLE