Deși este o afecțiune foarte rară, preeclampsia poate apărea în timpul celui de-al doilea trimestru al sarcinii și se manifestă printr-o creștere a tensiunii arteriale ce poate afecta organele vitale, iar netratată poate avea un deznodământ fatal, atât pentru tine, cât și pentru făt.
Preeclampsia este o afecțiune ce apare exclusiv pe parcursul sarcinii și se caracterizează prin creșterea tensiunii arteriale la valori peste 140/90mmHg după săptămâna 20 de gestație, însoțită de prezența proteinelor în urină (mai mult de 300mg iî urina colectată pe parcursul a 24 ore). Valorile crescute ale tensiunii arteriale pot produce afectarea în diverse grade a unor organe și sinteme cum ar fi: echilibrul fluido-coagulant, funcționalitatea normală a rinichiului, ficatului, sistemului cardiovascular și a sistemului nervos', spune Dr. Irina Oproiu, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Donna Medical Center.
La nivel mondial, complicațiile determină anual 50.000 de decesuri și are o incidență de 5-14% din totalul sarcinilor. Iar la noi în țară, incidența anuală este între 6-12%.
Conform medicului, gravida cu preeclampsie este o gravidă cu risc, ce trebuie consultată de două ori pe săptămână. De asemenea, medicul trebuie să educe cu privire la apariția semnelor și a simptomelor care redau o agravare a bolii și se evaluează ecografic starea fătului și evoluția parametrilor de laborator.
Deși nu se cunosc cauzele declanșatoare ale acestei afecțiuni și, din câte se cunoaște, aceasta apare brusc și aparent fără motiv, este posibil să fii predispusă la preeclampsie dacă ai diabet, tensiune arterială ridicată, boli ale rinichiului, lupus sau sindromul antifosfolipidic. Sau dacă ai avut preeclampsia în timpul unei sarcini anterioare sau știi că ai o predispoziție genetică față de această boală. Apoi, șansele cresc dacă ai peste 40 de ani, dacă au trecut cel puțin zece ani de la ultima sarcină, dacă aștepți gemeni sau tripleți, dacă indexul masei tale corporale este mai mare de 35, sau întrunești mai multe cauze combinate.
Sunt suspectați și alți factori, precum un sistem imunitar slăbit sau o dietă incompletă. Primele simptome ale preeclampsiei pot fi durerile de cap, junghiurile abdominale, greață, probleme cu vederea, însă acestea pot fi moderate, și deci ignorate cu ușurință. Tocmai de aceea sunt atât de importante controalele regulate. La analize se poate identifica un exces de proteină în urină sau o altă problemă cu rinichii sau o funcționare deficitară a ficatului. Abia când simptomele se agravează poate deveni evidentă problema de sănătate.
Simptomatologia este foarte variată și este un semn de agravare a bolii. Se recomandă ca atunci când valorile tensionale nu scad, chiar dacă gravida își administrează corect tratamentul antihipertensiv sau apare cefaleea (durerea de cap), greața, vărsăturile, durerea epigastrică (în capul pieptului) sau în hipocondrul drept, tulburări vizuale, percepe mai puțin mișcările fetale sau sesizează că cantitatea de urină eliminată este mai scăzută, trebuie să se adreseze în cel mai scurt timp medicului obstetrician, care va stabili conduita terapeutică în vederea prevenirii complicațiilor', explică dr. Irina Oproiu.
Cu cât este depistată mai devreme și monitorizată, cu atât sporesc șansele unei sarcini și unei nașteri mai sigure, atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece tratamentul ameliorează simptomele. Însă singurul tratament' definitiv este nașterea.
Foto: Shutterstock