Masca antivirală este momentan în stadiul de proiect de cercetare, dar ar putea avea efecte extraordinare în combaterea răspândirii noului coronavirus.
Masca antivirală este un proiect al cercetătorilor de la Universitatea din Kentucky, care au primit recent o finanțare (de la Fundația Națională de Știință) pentru proiectarea unei măști care ar omorî coronavirusul care intră în contact cu materialul din care este realizată aceasta, prin intermediul particulelor fluide.
Masca de protecție a devenit deja un accesoriu obligatoriu în spații închise în cele mai multe țări, pentru că, arată studiile, atunci când este purtată de majoritatea populației, ea contribuie major la stoparea răspândirii bolii. Însă masca antivirală are potențialul de a duce lucrurile la un cu totul alt nivel, iar proiectul cel mai promițător este unul care intenționează să utilizeze o membrană enzimatică pe suprafața măștii.
Masca antivirală gândită de cercetătorii de la Universitatea din Kentucky ar putea să ucidă virusul prin utilizarea unor enzime. Echipa de cercetători, condusă de Dibakar Bhattacharyya, a declarat într-un comunicat că intenționează să încorporeze enzime în materialul măștii, enzime care s-ar atașa de vârfurile formate din proteine pe suprafața coronavirusului. Chiar aceste vârfuri sunt cele care introduc materialul genetic al virusului în celulele gazdă, unde acesta se multiplică mai apoi și conduc la instalarea bolii Covid-19. Atunci când enzimele proteolitice de pe masca antivirală separă aceste vârfuri de pe suprafața virusului, el ar fi inactivat, spun cercetătorii. Proiectul, însă, nu a ajuns încă în faza de testare.
CONȚINUT VIDEO ELLEAșadar, masca antivirală ar omorî pur și simplu virusurile, ceea ce ar reduce drastic răspândirea lor, spre deosebire de măștile de protecție obișnuite, care doar îl filtrează, și care, după utilizare, reprezintă un pericol biologic. Și partea cea mai bună ar fi că ea ar funcționa și în cazul altor agenți patogeni, după cum a anunțat Dibakar Bhattacharyya.
Proiecte de a dezvolta o mască antivirală sunt în lucru și în alte centre de cercetare, oamenii de știință apelând la cupru sau la sare în acest scop.
Foto: Shutterstock, arhiva ELLE