Ce este igiena somnului? 12 sfaturi care îți vor îmbunătăți somnul

Da,“igiena somnului” este o sintagmă care sună ciudat. Până la urmă nu are nici o legătură cu igiena în general. De fapt, sunt niște reguli de care trebuie să ții cont pentru a-ți crea mediul propice pentru somn.

Ce este igiena somnului? 12 sfaturi care îți vor îmbunătăți somnul

Modul în care te simți după ce te trezești, cât de plin de energie te simți sau cât de obosită nu ține doar de cantitatea de somn ci și de calitatea acestuia. Se poate întâmpla să te simți epuizată chiar și după 8 ore de somn, pentru că nu ai dormit profund sau poate pentru că te-ai trezit în timpul somnului. De aceea, trebuie să ținem cont de igiena pe care o avem în timpul somnului și să ne asigurăm că suntem suficient de relaxați pentru ca somnul să fie unul de calitate.

Puteți citi mai jos cele mai importante sfaturi pe care le puteți implementa pentru a avea un somn odihnitor și o zi plină de energie.

1. Culcă-te în fiecare seară la aceeași oră

Știu că este cam dificil să țineți cont de acest sfat, mai ales în weekend. Dar încercați să păstrați un echilibru între ora de somn și cea la care vă treziți, pentru că acest lucru vă va antrena corpul și vă va fi mai ușor să mergeți să dormiți la aceeași oră.

2. Păstrează-ți patul doar pentru somn

Dacă folosești patul doar pentru somn, acest loc va acționa ca un semnal pentru corpul tău că este timpul să dormi. Dar dacă alegi, de exemplu, să lucrezi în pat, acest lucru te va face să fii mai agitată și plină de energie când vine vremea de dormit.

3. Stai departe de Netflix

Chiar dacă te relaxează să te uiți la seriale înainte să adormi, acest lucru îți va împiedica creierul să producă melatonină și îți va fi mai greu să adormi. Este recomandat să stăm departe de orice tip de ecrane cu o oră înainte să dormim.

4. Fii activă în timpul zilei

Să faci exerciții în timpul zilei te va ajuta să fii în formă, dar te va face să fii și mai obosit. Este recomandat să ai un antrenament moderat ziua, însă nu îl începe cu minim 4 ore înainte să mergi la somn.

5. Fii atentă la ce mănânci sau bei noaptea

Cafeina ne face să fim mai plini de energie, dar puțini știu că și alcoolul are același efect. Încearcă să limitezi consumul de lichide înainte să mergi la somn, astfel nu te vei trezi în timpul nopții pentru a merge la toaletă.

6. Păstrează o temperatură scăzută în cameră

O temperatură scăzută te va ajuta să simți nevoia să dormi. Păstrează o astfel de temperatură în cameră tocmai pentru a avea acest efect asupra ta.

7. Stinge lumina

Închide lumina când vrei să dormi – asta te va ajuta cu siguranță. Este bine cunoscut faptul că lumina naturală sau cea artificială nu favorizează somnul, ci ne face să ne trezim.

8. Ascultă muzică înainte să dormi

Acest lucru te va relaxa și te va face să adormi imediat. Folosește căștile telefonului și ascultă câteva melodii relaxante înainte să te pui în pat.

9. Renunță la somnul din timpul zilei

Chiar dacă ești epuizată în timpul zilei, nu încerca să adormi pentru a te odihni deoarece acest lucru te va face să nu mai adormi noaptea. Dacă nu poți renunța definitiv la somnul din timpul zilei încearcă să dormi maximum 30 de minute.

10. Stabilește o rutină a somnului

Dacă faci un lucru înainte de somn acesta va funcționa ca un semnal pentru corpul tău că e timpul să dormi. De exemplu poți să citești o carte sau să faci un duș înainte de somn – aceste lucruri te vor ajuta să îți creezi această rutină a somnului.

11. Ține ceasul la distanță

Dacă te uiți la ceas și începi să calculezi câte ore de somn ai până trebuie să te trezești te va stresa și nu îți va permite să te relaxezi pentru a avea un somn odihnitor și a da randament a doua zi. Ține ceasul la distanță și nu mai face calcule.

12. Mergi la somn când ești cu adevărat obosită

Încearcă să te culci doar când îți este somn nu doar atunci când ești puțin obosit, pentru că dacă nu îți este cu adevărat somn și doar stai în pat cu ochii deschiși uitându-te pe pereți te vei frustra că nu poți adormi. Ulterior, această frustrare poate duce la o stare de insatisfacție și chiar la insomnie, iar tu vei începe să asociezi patul cu această stare.

Este important să încerci să aplici aceste sfaturi pentru a-ți crea propria igienă de somn – așa vei constata o schimbare în bine cu privire la calitatea somnului tău și nu vei mai suferi de insomnie.

Citeste si:
Ce se intampla cu organismul tau cand ai parte de un somn bun

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet