Ce este filtrarea sângelui, tratamentul revoluționar folosit și în România pentru pacienții grav afectați de coronavirus

Filtrarea sângelui este o procedură medicală folosită împotriva furtunii de citokine, reacția imunitară exagerată și devastatoare care apare la unii pacienți cu Covid-19.

Filtrarea sângelui este o procedură medicală care a început să fie folosită în toată lumea, 750 de pacienți în stare critică fiind tratați astfel, potrivit firmei CytoSorbents, producătoarea celui mai folosit filtru dintre cele existente, scrie Libertatea. Germania și SUA se numără printre țările care au implementat procedura pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, dar există și în România, la Timișoara, Cluj Napoca și București, câteva zeci de pacienți care au beneficiat de procedură. Știrea utilizării experimentale a acestei proceduri a fost anunțată de Libertatea, într-un material exclusiv prin care se arată că ÎPS Pimen, prelatul infectat din Suceava, a beneficiat de acest tratament, alături de terapia cu plasmă convalescentă.


În formulă completă, filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine utilizează trei kit-uri, se arată în articolul publicat de Libertatea, valoarea acestora fiind de 2.000 de euro bucata.

Principiul de funcționare al acestei terapii nu este unul complicat. Practic, filtrarea sângelui purifică sângele în afara organismului, pentru a reduce nivelul excesiv de mediatori inflamatori. Soluția filtrării poate fi folosită cu dispozitivele de hemodializă, hemofiltrare etc., pentru a reduce răspunsul inflamator generat de așa-numita furtună de citokine cauzată de virus.


Citokinele sunt molecule care transmit informații între celule diferite, și sunt folosite de sistemul imunitar ca semnal de alarmă în caz de atac al unui agent patogen. Rolul lor este de a activa celulele imunitare, dar în cazul coronavirusului s-a observat că răspunsul imun poate fi disproporționat, lucru care poate conduce la decesul pacienților.

De aceea, filtrarea sângelui scade nivelul de citokine, dar mai este folosită și în cazuri de sepsis, gripă sezonieră, endocardită etc. Speranța medicilor este că procedura va evita pericolul furtunii de citokine, reducându-le până la un nivel care nu mai este periculos, dar care poate totuși să acționeze sistemul imunitar.

Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Terapie Intensivă, a declarat că România a aplicat repede metoda: „10 pacienți cu COVID-19 au fost tratați astfel la Timișoara și 3 la Cluj, iar tratamentul se face și la București'. Îmbunătățirea stării pacienților apare, de regulă, chiar după administrarea primului kit, a declarat specialistul.


Filtrarea sângelui este un tratament experimental pentru Covid-19, și se decontează pe programul național de ATI.

Citește și:
Testare națională pentru coronavirus din iunie: ce știm acum & declarații oficiale

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet