Ce ar putea ascunde faptul că îți analizezi constant fața în timpul ședințelor online

Munca de acasă vine și ea cu o serie de avantaje semnificative. Pe de altă parte, dezavantajele încep să prindă tot mai mult contur.

De când am început să lucrăm de acasă, avantajele la care râvneam de atâta timp au început să fie încet-încet umbrite de dezavantajele la care nici nu ne-am fi așteptat – și pe care nici acum nu le conștientizăm, cel mai probabil.


De pildă, doar încearcă să îți amintești cât timp ai petrecut uitându-te la fața ta în ultima ședință de pe Zoom – sau cât timp ai stat să cauți cel mai bun unghi, cea mai bună lumină? Comoditatea de a lucra chiar și din pat ajunge să fie rapid estompată de faptul că acum mai mult ca niciodată, cât timp ne putem vedea constant și fața noastră pe ecran, suntem atenți doar la cum arătăm și din ce în ce mai puțin la ce facem sau ce spunem.

Fenomenul nu e neapărat unul nou, ci doar contextul e diferit – același lucru devenise foarte popular în rândul tinerilor odată cu apelurile video, când în timp ce vorbeau cu prietenii lor preferau să își analizeze propria față pe ecran, făcând tot posibilul să „discute din cel mai bun unghi.'


„Pacienții ne spun că devin obsedați de imaginea lor în timpul apelurilor, că se chinuie să o îmbunătățească prin machaj, căutând lumina mai bună, sau unghiul mai potrivit, și sunt distrași de la discuție fiindcă se tot compară cu ceilalți', le-a spus Dr. Hilary Weingarden celor de la revista Vogue.

Așadar, dacă în ultima vreme te-ai simțit mult mai neîncrezătoare și mai atentă la propriile defecte decât de obicei, întâlnirile online atât cu colegii de serviciu cât și cu prietenii sau chiar cu familia ar putea fi motivul. Unde mai punem că, potrivit specialiștilor, aproape una din 50 de persoane suferă de așa numita BDD – Body dysmorphic disorder, o afecțiune psihică din cauza căreia acestea tind să perceapă mai multe defecte, chiar și inexistente, la nivelul propriului corp.

„Să te concentrezi doar pe cum arăți pentru perioade lungi îți poate deforma percepția de sine și ajungi să nu te mai vezi cum trebuie', continuă Dr. Weingarden. „Asta se întâmplă adesea când te uiți obsesiv la o anumită parte a feței tale pentru prea mult timp, fără să mai privești și în ansamblu. Acea părticică în cauză va începe să ți se pară disproporțională.'


Însă toată concepția e doar în mintea ta – acesta ar fi primul aspect de reținut. Ca sfat, doctorii recomandă să încerci să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat – scopul întâlnirii, ceea ce spune fiecare în ședință, ceea ce ai putea să spui chiar tu.

Mai mult decât atât, ai putea să îți imaginezi că totul trebuie să decurgă la fel ca înainte – la locul de muncă, nu te puteai privi pe tine, ci doar pe colegii tăi; când ieșeai cu prietenii, erai atentă la ei și la ceea ce vorbiți, și nu la cum arăți. Iar dacă ai anumite insecurități peste care vrei să treci, nu ezita să comunici asta apropiaților tăi sau, de ce nu, unui psiholog care te-ar putea ajuta.


Citește și:
Stresul îți poate afecta somnul și visele. Ce poți face pentru a ține lucrurile sub control

Text: Cristiana Daraban
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet