Ce alimente trebuie sa consumam in functie de anotimp

Una dintre cele mai practice metode in prevenirea bolilor si a mentinerii sanatatii consta intr-o alimentatie corespunzatoare, iar asta ne-o spune fiecare sezon in parte.

Daca alegem sa consumam alimente caracteristice fiecarui anotimp, vom fi in armonie cu el, iar perioada de adaptare va fi una mai usoara si mai benefica noua.


Conform statisticilor, iata alimentele pe care ar trebui sa le consumam in functie de sezon:

Primavara: anotimpul cresterii.

Daca nu ne adaptam organismul primaverii, am putea fi predispuse unor probleme de sanatate cum sunt raceala, pneumonia sau recidivarea unor boli cronice. E de preferat sa evitam aromele acre si sa le alegem pe cele dulci si iuti intrucat cele din urma faciliteaza eliberarea energiei in corp.

Alimente recomandate: ceapa, frunze de mustar, grau, ciuperci, spanac, coriandru. Totodata, legumele cu frunze ar trebui introduse in alimentatie, iar produsele congelate, prajite si negatite ar trebui consumate cu moderatie intrucat dauneaza splinei si stomacului. Avand in vedere ca iarna ne tine mai mult in casa si tindem sa mancam mai mult, oamenii pot dezvolta un dezechilibru termic primavara care de obicei are efecte de constipatie, respiratie urata, gat uscat. Bananele, perele, castravetele, castanele, trestia de zahar ajuta la indepartarea efectelor negative.


Vara: Plantele cresc rapid in cel mai calduros sezon

Oamenii sunt mai plini de energie si mai plini de viata.

Alimente recomandate: cele iuti, cat despre cele amare, excluse cat de mult posibil. Pentru a mentine temperatura corpului normala e indicat sa consumam pepene, capsuni, rosii, castravete, carne de rata si peste. Dieta alimentara ar trebui sa contina mai multe fructe si legume pentru a beneficia de cantitatea necesara de fluide (corpul transpira cel mai mult vara).

Citeste si:
6 obiceiuri zilnice care sunt la fel de daunatoare ca fumatul

Toamna: lucrurile incep sa cada si sa fie mai…mature.

Alimente recomandate: opteaza pentru recolta de toamna. Asigura-te ca morcovii, cartofii dulci, ceapa si usturoiul sunt in frigiderul tau. Totodata, condimentele sezoniere adauga un plus de gust mancarii: ghimbir, boabe de piper si seminte de mustar.

Iarna: anotimpul in care toata lumea se misca mai greu pentru a salva energie.

Alimente recomandate: opteaza exclusiv pentru mancare calda. Adu-ti aminte de principiul conform caruia alimentele carora le ia mai mult sa creasca sunt in general mai consistente fata de cele care cresc rapid. Toate mancarurile oferite de animale intra in aceasta categorie: pestele, puiul, vita si mielul. La fel se intampla si cu legumele ce au radacina: morcovi, cartofi, ceapa si usturoi. Ouale, porumbul si nucile se incadreaza in aceeasi categorie.


Principiul armoniei dintre mancare si anotimp este bazat pe experienta. Faptul ca alimentele consumate in functie de sezon au un impact diferit asupra omului este unul real. Alimentele devin parte importanta a corpului prin simplul lor consum, dar in mod cert, cele patru sezoane au un impact extern considerabil asupra corpului uman.

Citeste si:
Trucuri pentru un somn linistit in noptile caniculare

Text: Denisa Matei

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet