Regimul alimentar poate fi imbunatatit, in functie de perioada anului. Debutul unui nou sezon semnifica si necesitatea unor modificari ale stilului de viata si, inclusiv, mici schimbari in ceea ce priveste dieta pe care o adopti.
Temperaturile par sa tot scada in ultimele zile, vestind instalarea toamnei, iar pentru ca tranzitia spre sezonul rece sa fie cat mai reusita, am pus la punct o lista cu cele mai bune alimente pe care sa le consumi in aceasta toamna. Iata ce trebuie sa introduci in regimul alimentar!
Perele au un continut ridicat de fibre si trebuie mancate in perioada lor de varf, adica toamna! Pe langa faptul ca sunt gustoase, mai vin in soiuri diferite, ca sa iti alegi ceea ce iti place mai mult. O para de dimensiuni medii ofera, aproximativ, patru grame de fibra, echivalentul unei cani si jumatate de orez brun. Majoritatea continutului de fibre este de tip solubil, lucru care ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol din sange. Datorita versatilitatii acestui fruct, il poti utiliza in moduri diferite: ca atare, intre mese, la prepararea clatitelor, pentru sandwich-uri si salate sau le poti posa si stropi cu sirop de artar, pentru un desert perfect in serile de toamna.
Daca esti in cautarea unor mure care se coc in plin sezon tomnatic, atunci merisoarele sunt raspunsul. Nu doar ca sunt extrem de sanatoase si au un numar scazut de calorii, acestea joaca un rol important in prevenirea infectiilor de tract urinar si mai reduc si riscul contractarii afectiunilor gingivale, ale ulcerelor sau ale afectiunilor cardiace. Merisoarele contin antioxidanti benefici bunei functionari a inimii, care se regasesc si in ceai sau vin rosu. Aceste mure sunt minunate in combinatie cu merele sau perele si sunt o aditie potrivita oricarui desert.
Pastarnacul este un alt aliment pe care te sfatuim sa il introduci in dieta, incepand cu acest sezon. Aceasta leguma seamana cu morcovii, dar au un gust mai pronuntat si cumva o aroma de nuci. Printre beneficiile pastarnacului asupra organismului nostru se numara continul ridicat de potasiu si faptul ca sunt o sursa buna de fibre. Pastarnacul este potrivit pentru a oferi aroma orezului sau cartofilor, sau poate fi pisat in supa-crèma sau in sosuri.
Un deliciu al Orientului Mijlociu, curmalele, sunt fructe foarte dulci, dar ce se potrivesc de minune inabusite in fripturi sau tocane, maruntite in deserturi sau cuplate cu crema de branza si migdale. De ce ar trebui sa consumam curmale, in sezonul de toamna? Ei bine, curmalele au un continut scazut de grasimi si dupa cum stim, acesta este intotdeauna un avantaj. De asemenea, aceste mici fructe contin un procent insemnat de fibre si de potasiu – printre beneficiile potasiului asupra starii noastre de sanatate se numara echilibrarea presiunii arteriale, lupta impotriva afectiunilor cardiace, impotriva anxietatii si a stresului, plus ca ajuta ca metabolismul sa functioneze mai bine.
Nu uita sa adaugi in regimul alimentar si kiwi! Acest fruct va oferi o savoare tropicala gustarilor tale, potrivindu-se de minune cu capsunile, pepenele galben, portocalele, iar daca il combini cu ananas, poti obtine un *chutney delicios. Daca ai crezut pana acum ca portocalele au cel mai mare continute de Vitamina C, afla ca, de fapt, kiwi detine un procent mai insemnat de acest element in compozitia sa. In plus, este o sursa excelenta de cupru si potasiu.
Cu siguranta, si dovleacul intra pe lista alimentelor de top in toamna, dar deja ti-am scris aici despre acesta leguma delicioasa.
Tu ce alimente de sezon vei introduce in regimul tau alimentar? Nu uita: profita de bunatatile si de roadele lunilor de toamna!
Uite cele mai gustoase rețete de conopidă pane!
Foto: Shutterstock