Ce alimente poți consuma și ce trebuie să eviți dacă ai endometrioza

Una din 10 femei este afectată de această boală cronică care uneori rămâne nediagnosticată.

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereții interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară sau intestin; uneori poate ajunge pană la plămani, măduva spinării și chiar la creier.


Deși nu există un tratament împotriva acestei boli exita totuși anumite căi prin care ne putem proteja cum ar fi să acordăm mai multă atenție alimentelor pe care le consumăm.

1. Evitați lactatele

Încercați o dietă slabă în lactate sau chiar evitați lactatele definitiv. Căutați lactatele organice și verificați etichetele produselor să nu contină ingrediente precum lapte de vacă, zer sau cazeină—acest lucru va reduce numărul de hormoni din alimentația ta. A fost demonstrat că Beta-cazeina de tip A1 cauzează declanșarea simptomelor endometriozei mai repede decât Beta-cazeina de tip A2.


2. Evitați glutenul

Într-un studiu realizat pe 207 femei, 75% dintre ele au raportat un nivel mai scăzut al simptomelor endometriozei după ce au avut o dietă fără gluten timp de un an. Încercați să consumați cereale precum ovăz, quinoa și orez (brun, basmatic sau sălbatic), deoarece vitamina B regăsită în aceste cereale ajută la un tract digestiv sănătos și reduce creșterea glicemiei.

3. Evitați dulciurile

Dacă va plac dulciurile acest pas va fi unul greu de realizat, însă trebuie să rețineți că zahărul trebuie redus deoarece înrăutățește simptomele acestei boli. Dar nu va pierdeți speranța puteți totuși să va satisfaceți pofta de dulce cu mici gustări de ciocolată negră, fructe uscate sau sorbet.

4. Evitați alcoolul

Este cunoscut fapul că alcoolul are un impact asupra funcțiilor ovarelor, agravează sindromul premenstrual și afectează în mod negativ fertilitatea. În plus băuturile alcoolice au zahăr adăugat ceea ce poate influența negativ absorbția de elemente nutritive de către organism.


5. Limitați consumul de carne roșie

Carnea de vită, de porc, fripturile de vițel ar trebui consumate o data sau de două ori maxim pe saptamană. Carnea roșie favorizează inflamațiile și cauzează dezechilibru hormonal, ambele fiind vești proaste pentre cele care suferă de endometrioză. Alegeți consumul de alimente organice.

6. Mâncați nuci și semințe

Ok și acum veștile bune! Produse alimentare precum migdalele, nucile, semințele de canepă, semințele de chia și cele de in sunt surse excelente de vitamina B și Omega 3 și sunt alimente anti-inflamatoare. Consumați astfel de alimente zilnic!


7. Consumați pește și fructe de mare

Somon, hering, sardine, cod negru- orice tip de pește va doriți este recomandat! Consumați pește de 2 sau 3 ori pe săptămâna pentru a avea cât mai multă Omega 3 în organism. Peștele și fructele de mare sunt de asemenea alimente antiinflamatoare.

8. Mâncați fructe

Fructele sunt recomandate în orice dietă, atât pentru persoanele sănătoase cât și pentru cele care suferă de această afecțiune. Însă faptul că sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii le face să fie extrem de bune pentru persoanale care au endometrioză. Consumați fructe cu un indice gliceminc scăzut precum: zmeură, coacăze, piersici, căpșuni, pere, grapefruit, portocale, cireșe, mere și rodie. Alegeți fructele organice pentru a evita pesticidele care cauzează dezechilibre hormonale.


9. Mâncați legume

Legumele sunt extrem de bogate în antioxidanți și au de asemenea proprietăți anti-inflamatorii care fac minuni pentru persoanele bolnave de endometrioza. Legumele cu frunze verzi, varza, morcovii, sfeclă, mazărea, ceapa, conopida, indiferent ce alegeți asigurați-vă că aveți o farfurie plină de legume pentru a obține întreaga gamă de beneficii și o varietate mare de vitamine A, și C.

Poți folosi conopida pentru a face o minunata conopida pane!

10. Consumați ulei vegetal presat la rece


Uleiurile sunt bogate în Omega 3 și antioxidanți, precum și grăsimi mononesaturate, care duc la creșterea colesterolului pozitiv și la scăderea celui negativ. Căutați uleiuri presate la rece, deoarece nu sunt tratate chimic. Indiferent dacă le puneți peste o salată, sau prăjiți legume în ele încercați să le consmați cât de des puteți.

Citește și:
Dusmanul ascuns al fertilitatii: endometrioza

Text: Andreea Pacioras
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet