Deși masca de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice închise, persoanele care suferă de anumite afecțiuni, precum astm sau fibroză chistică, ar putea renunța la ea.
Odată cu intrarea în starea de alertă, purtarea măștii a devenit obligatorie atunci când te afli într-un spațiu public închis. Este o măsură de prevenție a răspândirii noului coronavirus pe care atât România, cât și mai multe țări din întreaga lume au adoptat-o. Însă, de multe ori, acest lucru s-a dovedit a fi extrem de dificil de realizat de către oamenii care suferă de anumite afecțiuni.
Conform Mediafax, experții britanici și imunologul Purvi Parikh de la Universitatea din New York sunt de părere că persoanele astmatice și cele care suferă de anumite boli pulmonare ar trebui scutite de purtarea măștii, întrucât aceasta le poate crea dificultăți respiratorii în condiții de temperaturi ridicate. Fibroza chistică, astmul sau bronhopneumopatia obstructiva cronică sunt câteva dintre bolile ce ar putea fi agravate de purtarea măștii.
Specialiștii afirmă că aceste persoane nu ar trebui să poarte masca timp îndelungat, însă recomandă ca în spațiile închise aglomerate să se protejeze. „Dacă este posibil, purtați masca în spațiile închise, unde distanțarea socială nu este posibilă și unde veți intra în contact cu persoane pe care nu le întâlniți în mod normal. Purtarea acesteia este relevantă pentru perioade scurte, în interior, în zone aglomerate, de exemplu, în mijloace de transport în comun și în anumite magazine.”
De asemenea, nici copiii sub doi ani nu ar trebuie să poarte măști, adaugă experții britanici. Măștile faciale nu ar trebui folosite de copiii sub vârsta de doi ani sau de cei care întâmpină dificultăți în a le purta corect. „De exemplu, elevii de școală primară care nu sunt supravegheați sau cei care au probleme respiratorii”, explică aceștia.
Autoritățile române au precizat că cei care suferă de o afecțiune medicală ce nu le permite purtarea măștii, pot fi scutiți. Însă, trebuie să dovedească acest lucru, având nevoie de un aviz medical care să explice starea lor de sănătate. De asemenea, trebuie să aibă cu ei această dovadă medicală ori de câte ori părăsesc locuința.
Foto: Arhiva Revistei ELLE