Trei simptome noi ale infectării cu noul coronavirus au fost trecute, oficial, pe lista CDC, alături de cele nouă, cunoscute încă de la debutul pandemiei.
Trei simptome noi ale infectării cu Sars-CoV-2 au fost adăugate oficial pe lista CDC (Centrul pentreu Prevenirea și Controlul Bolilor) din SUA, instituție care gestionează măsurile de prevenire a infectării cu noul coronavirus în țară, dar și cazurile active de Covid-19.
Lista oficială cu simptome a fost alcătuită pe măsură ce s-au descoperit noi lucruri despre coronavirus și despre efectele pe care acesta le poate avea în pacienții care l-au contractat. Deși un procent semnificativ al celor infectați cu noul coronavirus nu prezintă simptome, în cazul altora (și în funcție de anumiți factori agravanți, printre ei numărându-se diabetul zaharat, obezitatea sau afecțiunile cardiace sau pulmonare) simptomele pot ajunge să fie foarte severe, cu consecințe serioase pe termen lung sau conducând, în unele cazuri, chiar la deces.
Așa încât, dacă până recent pe lista CDC se regăseau febra, frisoanele, tusea, dificultățile respiratorii, durerile musculare, durerile de cap, pierderea simțului mirosului sau al gustului sau gâtul inflamat, acum au fost adăugate în mod oficial trei simptome noi ale infectării cu coronavirus pe această listă. Acestea au fost discutate începând deja cu luna mai, și sunt congestia nazală, starea de greață sau de vomă și diareea.
Medicii sunt în măsură să spună acum că cele trei simptome noi apar între două și 14 zile de la infectarea cu noul coronavirus, și că fiecare dintre ele poate să difere ca intensitate și severitate.
Însă lista CDC completată cu cele trei simptome noi arată și cât de complexă este manifestarea bolii și cât de greu este de identificat un pacient infectat, în lipsa testării adecvate. Acest lucru se întâmplă pentru că fiecare dintre cele 12 simptome de pe listă se regăsesc și în cazul multor altor afecțiuni.
În acest moment, numărul cazurilor depistate de coronavirus la nivelul întregii lumii a trecut de 10 milioane, și s-au înregistrat mai mult de 500.000 de decese.
Foto: arhiva ELLE