Cât durează imunitatea la coronavirus obținută prin vaccinare? Răspunsul lui Raed Arafat lămurește una dintre dilemele momentului, acum, când campania de vaccinare se află în plin avânt.
Imunitatea la coronavirus obținută prin vaccinare ar putea dura pe o perioadă de minimum șase până la opt luni, estimează oamenii de știință implicați în procesul prin care a fost obținut vaccinul, dar și în testele clinice care au urmat obținerii lui. Aceeași opinie aproape unanimă o împărtășește și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24.
De asemenea, Arafat a menționat și faptul că imunitatea la coronavirus va fi supravegheată pe parcursul a cel puțin doi ani în cazul persoanelor care au participat la aceste studii clinice, și că fiecare lună care trece de la inocularea acestora ne va spune mai multe despre perioada pentru care sunt valizi anticorpii produși în urma vaccinării.
„La acest moment, până acum, din momentul în care am început să ne vaccinăm și de când au fost testările înainte știm că imunitatea continuă. Pentru că persoanele care au fost testate și au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, la imunitate – dacă scade, dacă rămâne, dacă dispar anticorpii, dacă nu dispar. Cu cât trece timpul mai mult și semnalele sunt că imunitatea este valabilă și acum înseamnă că timpul se prelungește.”, a precizat Raed Arafat.
Un estimat pentru imunitatea la virus obținută în urma vaccinării, a mai spus Arafat, ar fi de șase până la opt luni. „Deci la acest moment chiar vreo 6-8 luni deja au făcut teste pentru cei care au fost vaccinați și nimeni n-a venit să zică – ‘Atenție, a scăzut!’. Și cu cât timpul trece și testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment cam asta putem zice pentru că nimeni nu poarte să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni.”
Un articol apărut în publicația Scena9, prin intermediul căruia sunt oferite răspunsuri provenite din cercetarea medicală la cele mai comune întrebări despre vaccinul cu tehnologie ARN mesager, arată că atât vaccinarea, cât și contractarea virusului conduc la două tipuri de imunitate – una bazată pe anticorpii produși de limfocite B, și una bazată pe limfocitele T (imunitate celulară). Același articol arată că imunitatea la coronavirus este de scurtă durată de obicei, cum se întâmplă în cazul răcelilor sezoniere, dar poate dura până la 3 ani în cazul coronavirusurilor cu efecte mai grave, precum SARS-CoV-1 și MERS-CoV. Materialul arată că, chiar dacă „limfocitele B sunt sau nu capabile de reactivare rapidă la un nou contact cu virusul”, absența după o anumită perioadă a anticorpilor produși de acestea nu semnifică lipsa totală a protecției, care ar reveni și limfocitelor T.
„Spre diferență de răspunsul imun umoral, cu anticorpi, limfocitele T cu memorie par mai durabile post-SARS. De exemplu, la șase ani de la infecția cu SARS-CoV-1 pacienții recuperați nu mai aveau nici urmă de anticorp, dar 61% dintre ei mai aveau încă limfocite T capabile să recunoască proteine SARS. Surprinzător, într-un alt studiu, reactivitatea s-a păstrat și la 17 ani de la infecția SARS. În cazul SARS-CoV-2, limfocitele T cu memorie (CD4+ în special) erau încă prezente la 92% dintre pacienții recuperați, la peste șase luni de la infecție, iar autorii estimează că după o scădere inițială s-ar atinge o fază relativ stabilă, de platou, în care aceste celule nu mai scad.”, arată articolul.
Foto: arhiva ELLE