În condițiile în care pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat, ce se va întâmpla cu răspândirea noului virus în această iarnă?
Chiar dacă acum pare că iarna este departe de noi și de aceste zile călduroase, ea va veni în câteva luni și va fi una cu atât mai dificilă în contextul pandemiei de coronavirus. Epidemiologii se așteaptă la un nou val de infectări, dar nu se poate prevedea însă cu certitudine cum va arăta această iarnă.
Situația depinde nu numai de coronavirus, ci și de ce se va întâmpla cu clasicele răceli și gripe, dar și de felul în care guvernele lumii vor știi să gestioneze această problemă de sănătate. Bazându-se pe ceea ce știu despre alte virusuri, oamenii de știință înclină să creadă că noul coronavirus se va răspândi și mai ușor iarna.
Virusurile supraviețuiesc mult mai bine în afara corpului uman atunci când e frig afară și atunci când e mai puțină lumină UV. În plus, în anotimpurile reci stăm mai mult în casă și închidem geamurile, așa că ventilația e una proastă. Un raport al Academiei de Științe Medicale din Marea Britanie, citat de BBC, spune că în scenariul cel mai pesimist, țara lor va înregistra 250.000 de decese în iarna asta.
Frica cea mai mare a specialiștilor este că vom avea un sezon de gripe agravat, peste care va veni și acest val doi al pandemiei de coronavirus. Dar regulile obișnuite nu se aplică la această nouă situație, așa că e greu de prevăzut care va fi mersul lucrurilor.
„Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le pregătim sunt niște teste foarte bune care să diagnosticheze infecțiile respiratorii, pentru că simptomele clinice sunt inițial aceleași. Când vine un pacient, nu vei putea spune din prima dacă are Covid-19 sau gripă”, a declarat pentru BCC profesorul Julian Hiscox de la Universitatea din Liverpool.
Un alt lucru pe care oamenii de știință așteaptă să-l descopere este modul în care noul coronavirus va interacționa cu ceilalți viruși.
Foto: Shutterstock