Cat de normale sunt durerile menstruale puternice?

Daca esti una dintre cele norocoase, atunci nu stii despre ce vorbesc. Insa in cazul in care deja te-ai crispat si te gandesti cu teama ca se apropie acea zi din luna, citeste mai departe.

Cat de normale sunt durerile menstruale puternice?

Durerile menstruale puternice sunt cosmarul oricarei fete sau femei. Durerea, la fel ca frumusetea sau timpul, este relativa. Nu ai cum sa masori obiectiv nivelul durerii sau intensitatea ei, asa ca nu ai de unde sa stii ca aceeasi durere este resimtita si suportata la fel de doua persoane diferite. Cand am de infruntat atat durerea, cat si starea de rau care vin la pachet cu primele zile ale menstruatiei, pe mine ma ajuta sa ma gandesc ca asa este normal, natural, si ca in cateva ore vor trece. Asta pe langa pastilele contra durerii, bineinteles.


Cu toate acestea, poate ca aceasta gandire nu e in totalitate buna. De ce? Pentru ca, in anumite cazuri si circumstante, durerile menstruale puternice nu sunt chiar normale. In functie de intensitatea lor, dar si de alti factori, durerile pot ascunde alte lucruri, mai grave. Deci, ce ar putea sa ascunda durerile menstruale puternice?

1. Fibromul uterin

Fibromul uterin este o mica masa de celule care poate aparea la nivelul uterului. Este o tumoare, dar una benigna, adica una care nu este formata din celule canceroase si care nici nu este descoperita, pana in momentul in care incepe sa deranjeze. Fibromul sau fibroamele (daca sunt mai multe) apar la aproximativ 75% dintre femei si sunt asimptomatice. Ei bine, cu exceptia faptului ca pot fi una dintre cauzele care influenteaza durerile menstruale puternice. Fibromul uterin se descopera la ecografie.


2. Endometrioza

Endometrioza este o afectiune mai grava, dar care a inceput, in ultimul timp, sa fie descoperita la din ce in ce mai multe femei. Stii tesutul acela care se desprinde in fiecare luna din uterul tau, cand vine timpul menstruatiei? Acel tesut este format din celule endometriale, iar problema apare atunci cand aceste celule incep sa se dezvolte si in alte locuri din corp, in afara de uter, ovare sau trompele uterine. Nici aceste celule nu sunt maligne, insa daca se dezvolta in alte parti pot provoca o intensitate mai mare a durerilor menstruale. Din pacate, endometrioza este unul dintre factorii importanti care pot determina infertilitate.

Citeste si:
Dusmanul ascuns al fertilitatii: endometrioza

3. Boala inflamatorie pelvina (anexita)

Boala inflamatorie pelvina este numele dat de doctori afectiunilor aflate la nivelul zonei organului genital. Aceasta boala este una dintre cele mai importante complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala si apare in special la femeile tinere (care au mai putin de 25 de ani). Ideea principala este ca germenii patrund in interiorul corpului in zona pelvisului si, implicit, acea zona se inflameaza. De aceea, atunci cand ai dureri menstruale puternice, boala inflamatorie pelvina ar putea fi de vina. Vestea proasta este ca, daca nu stii ca o ai si deci nu o tratezi, aceasta boala poate afecta si fertilitatea. Vestea buna este ca boala inflamatorie pelvina se poate trata destul de usor, cu antibiotice.


Citeste si:
Lucruri care cauzeaza infertilitatea la femei

Suntem invatate ca durerile menstruale puternice sunt normale, insa nu ar trebui sa suferim mai mult decat este cazul. Daca  nu esti in stare sa faci nimic in prima zi a menstruatiei din cauza durerilor, poate ca totusi este vorba de ceva mai grav si nu ar trebui sa iei medicamente anti-durere fara sa ai vreo recomandare medicala. Daca simti ca ceva este in neregula, un control la doctor cu siguranta te va lamuri.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet