Fie că ai nevoie de puțină energie în plus, fie că te bucuri doar de gustul ei, este ușor să treci cu vederea câtă cafea ai băut într-o zi.
S-ar putea ca obiceiul de a bea cantități nemăsurate de cafea să îți dăuneze pe termen lung. Un studiu recent publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, realizat de cercetători de la Universitatea din Australia de Sud, stabilește din ce moment consumul de cafea duce la probleme de sănătate.
Așadar, dacă bei mai mult de 6 căni de cafea pe zi, riscul apariției bolilor cardiovasculare crește cu 22% comparativ cu cei care consumă doar 1-2 căni. Studiul a inclus 347,077 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. De asemenea, au fost analizați și indivizi cu gena CYP1A2, o genă care facilitează metabolizarea cafelei, la cei ce o au. S-a dovedit, totuși, că aceasta nu afectează în niciun fel rezultatele studiului, consumul recomandat de cafea fiind același, indiferent de bagajul genetic.
Autorii cercetării consideră că legătura dintre cafea și problemele cu inima se explică prin faptul că băutura, consumată în exces, provoacă creșterea tensiunii arteriale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă cauza celor mai multe morți peste tot în lume, în ciuda faptului că sunt și cele mai ușor de prevenit.
Prin urmare, ar trebui să renunțăm la cafea de tot pentru a ne păstra sănătoși? Răspunsul dat de cercetători este că nu. S-a descoperit că cei care nu beau deloc cafea sau care beau cafea fără cafeină au cu 11%, respectiv 7% mai multe șanse de a suferi de astfel de boli față de cei care se încadrează în limita zilnică de 1-2 cafele.
Concluzia este motivată de studiile precedente care arată că această băutură este bogată în antioxidanți și reduce șansele de a face diabet sau infarct. Un articol publicat în 2017 în Toxicologie Chimică și Alimentară stabilea că nu există riscuri de sănătate pentru adulții care consumă maxim 4 doze de aproximativ 200ml de cafea pe zi.
În concluzie, nu trebuie să renunți la cafea pentru a te menține sănătos, însă ar trebui să cunoști limita după depășirea căreia aceasta devine nocivă.
Text: Oana Docan
Foto: Shutterstock