Și tu te-ai gândit să îți prepari propriul dezinfectant pentru a lupta cu noul coronavirus? Atunci ar trebui să te informezi puțin înainte.
Pe măsură ce numărul cazurilor confirmate de COVID-19 crește, la fel se întâmplă și cu nevoia de mijloace prin care o putem combate. Primele lucruri care au dispărut rapid de pe rafturile magazinelor și ale farmaciilor încă din primele zile ale epidemiei au fost măștile de protecție și dezinfectanții (asta a dus chiar la oameni care să le cumpere în masă pentru a le vinde apoi cu suprapreț). Iar asta i-a făcut pe mulți să și le confecționeze sau să le prepare acasă, folosind rețete care au circulat pe social media.
Deși pare că nu e așa complicat să prepari un dezinfectant, mulți s-au întrebat dacă aceste produse handmade sunt eficiente sau chiar sigure. Aparent, în New Jersey un copil de 7 ani s-a ars cu un spray care ar fi trebuit să fie dezinfectant de mâini.
Dar ce spun experții? Hadley King, un dermatolog din Manhattan citat de site-ul Refinery29, e de părere că „operațiunea de a-ți prepara propriul dezinfectant e una complexă, iar rețetele variază. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă ca dezinfectantul de mâini să conțină cel puțin 60% ethanol sau 70% alcool isopropanol. Un alt dermatolog din Birmingham spune că e posibil să-ți faci propriul dezinfectant acasă, dar trebuie să fii foarte atent să te asiguri de eficacitatea acestuia și să nu îți faci mai mult rău. „Cât timp procentul de alcool este de cel puțin 60%, atunci e eficace, dar pe măsură ce concentrația de alcool crește, la fel și șansele de a te irita dacă îl folosești, spune acesta.
Un alt medic specialist spune că produsul final trebuie să aibă concentrația de alcool de 60% după ce amesteci toate ingredientele așa că dacă folosești alcool cu concentrația de 60%, nu îl poți amesteca cu altceva, pentru că îl vei dilua sub nivelul recomandat care s-a demonstrat eficace. Calculele trebuie făcute foarte minuțios pentru a-ți da sema cum trebuie să se combine ingredientele, care pot fi, pe lângă alcool, aloe vera, uleiuri esențiale sau hidrogen peroxid. De asemenea, trebuie să ai grijă să eviți contaminarea, folosind instrumente sterile.
De aceea, experții recomandă mai degrabă spălarea frecventă cu apă caldă și săpun (cel puțin 20 de secunde), care e mai eficientă decât folosirea unui produs care îți poate da o falsă senzație de siguranță. Așa că fă asta în continuare și rămâi la dezinfectanții deja omologați dacă nu știi 100% ce faci.
Foto: Shutterstock
Află și cum faci sapun de casa