Care-i treaba cu pilula contraceptiva?

Nu exista un alt medicament despre care sa se fi scris sau sa se fi vorbit mai mult. Dar, la jumatate de veac si milioane de femei mai tirziu, inca ne mai intrebam: Care-i treaba cu pilula contraceptiva?

Care-i treaba cu pilula contraceptiva?

Am inceput de curand sa ma gandesc la pilula contraceptiva. Stiu, pentru cei 32 de ani pe care tocmai i-am implinit e cam tarziu, dar cumva, pana acum, nu am acordat prea multa atentie pastilei-minune despre care s-a dezbatut atat de mult, care e creditata drept cea mai revolutionara inventie a secolului trecut si care este ori blamata, ori ridicata in slavi, in functie de unghiul din care privesti lucrurile.

Totusi, cand am primit pe mail rezultatele unui studiu realizat recent in Romania, am devenit brusc foarte curioasa in legatura cu felul in care noi, femeile de aici, ne raportam la pilula. Asadar am propus, in sedinta noastra lunara, sa scriu despre asta, iar reactia imediata a colegelor mele de redactie a fost: dar nu stie toata lumea ca nu e OK? Mai ia cineva pilula in ziua de azi? Doar ca, dupa sedinta, la o sueta ceva mai intima, am aflat ca multe dintre colegele mele au luat pilula si ca unele dintre ele inca o mai folosesc. Iar dupa ce mi-am extins interogatoriile prietenoase pe Facebook, unde am mai chestionat cateva femei despre mijloacele de contraceptie pe care le folosesc, mi-am dat seama ca pilula este in continuare un subiect delicat pentru noi. Dar sa incep cu inceputul.

Pilula a venit in vietile noastre acum 53 de ani, intr-o vreme in care moravurile nu erau nici pe departe pe atat de relaxate cat sunt astazi. La vremea aceea, mica pastila cu hormoni pe care trebuia sa o iei in fiecare zi pentru a te feri de o sarcina nedorita a parut o inventie miraculoasa – ironic, cand ne gandim ca principalul ei parinte (caci au fost mai multi) era un catolic conservator care isi dorea sa creeze, de fapt, un tratament eficient pentru infertilitate. Ei, si momentul aprobarii pilulei pentru toata lumea care avea nevoie a coincis cu revolutia sexuala si cu ceea ce numim astazi eliberarea femeilor de pretutindeni. Suna ciudat pentru noi astazi, dar pe seama pilulei s-au pus o multime de pacate, de la sexul premarital (netolerat in epoca) la promiscuitatea crescanda si libertinajul care definesc pentru noi, cei care nu i-am apucat, anii 60.

Adulterul era pus atunci in carca pilulei contraceptive, dar tot ei femeile ii multumeau pentru ca se puteau casatori mai tarziu (in doar cativa ani de la aparitia ei varsta medie a casatoriei, in Statele Unite, a sarit de la 23 la 25,5 ani) si reuseau, deci, sa isi termine studiile si sa gaseasca job-uri la care nu mai erau nevoite sa renunte in scurta vreme. Numarul de copii pe care ii avea o familie a scazut dramatic. Si sa nu mai spunem ca pilula a fost, in scurt timp, o problema atat de importanta incat a devenit subiectul unei enciclice scrise de Papa Paul al VI-lea, care a delegat o comisie sa studieze efectele pilulei si a decis apoi, impotriva majoritatii, sa blameze in continuare aproape orice forma de contraceptie ca fiind impotriva invataturilor Bisericii. Desigur, pana ca asta sa se intample, in 1968, multe femei catolice utilizau deja atat de comoda pilula.

In cei 53 de ani care au trecut, pilula a fost de ajutor milioanelor de femei din toata lumea si a devenit, probabil, cea mai populara pastila luata vreodata de oameni care nu sufereau de nimic. Numai ca, in Romania, pilula nu e nici pe departe atat de iubita. Si am aflat asta de curand, din studiul despre care va povesteam mai sus, realizat de catre cei de la Millward Brown, ale carui rezultate mai detaliate le puteti afla pe www.planificaneprevazutul.ro. Din chestionarele lor am aflat ca metoda preferata de contraceptie a romancelor este prezervativul, iar abia pe locul doi vine pilula hormonala, care este agreata de 25% din femei.

Procentul acesta nu ar fi deloc ingrijorator, daca nu ar exista si celelalte, care spun ca femeile din Romania au in medie 38 de contacte sexuale neprotejate pe an, ca 48% din ele folosesc metode de contraceptie ad-hoc, imprecise, si care sunt, in mintea mea, la fel de eficiente impotriva unei sarcini nedorite ca rugaciunea sau salturile de pe dulap, si ca mai bine de jumatate dintre femeile chestionate prefera sa isi asume riscuri decat sa utilizeze contraceptia hormonala. Poate din cauza asta peste un sfert dintre romance au trecut prin cel putin cate un avort.

Am gasit destul de tulburatoare aceste rezultate si asta a fost motivul pentru care am trecut din nou la chestionarea amanuntita a prietenelor mele. Iar ce am aflat, desi departe de precizia pe care o poate avea un studiu in toata regula, a fost la fel de straniu. Mi-am inceput seria de dezbateri despre pilula cu Cristina, care are 34 de ani si o fiica de cinci si care a luat Rigevidon si Diane vreme de opt ani. „A fost OK, mi-a zis, „doar ca aveam niste migrene cumplite si ma cam ingrasasem. Nu ma deranja, probabil ca as fi continuat sa le iau pana in ziua de azi, dar am decis sa le opresc cand m-am hotarat sa raman insarcinata. Pastilele pe care le-a luat Cristina nu i-au fost recomandate vreodata de medic – a decis sa le ia si a mers pur si simplu la farmacie, „dupa ureche sau dupa propriile mele documentari, pe net, pe la prietene. Intre timp am devenit mai ipohondra / paranoica / responsabila si n-as mai face asa ceva. La inceput, cel mai periculos lucru pe lumea asta mi se parea sa ramai insarcinata. Nici nu ma gandeam la alte pericole. Aveam aproape 21 de ani. Apoi am inceput sa ma dezmeticesc. Stiam ca sunt periculoase si am inceput sa mai citesc, dar eram si foarte comoda si nu prea imi bateam capul. Cu mintea de acum, as fi mai precauta.

Desi a renuntat de cativa ani la pilula si acum foloseste prezervativul, mai ales pentru ca nu mai e impreuna cu sotul ei, Cristina tot se intreaba ce-ar face daca ar avea o relatie stabila – mai cu seama ca, atunci cand a avut parte de „accidente (a se citi prezervative rupte), a folosit fara sa stea pe ganduri pilula de a doua zi. Si se gandeste, firesc, daca si-ar sfatui fiica, atunci cand va veni vremea, sa ia pastile. Nu e foarte convinsa si are aceeasi atitudine ca 88% din noi, dupa cum rezulta din studiul despre care va spuneam – ca metodele de contraceptie pe termen lung au efecte negative –, dar spera ca intre timp se va inventa ceva mai bun.
Gabriela, o alta prietena, mi-a povestit cum s-a dus, in 2002, cand era inca la facultate, la cabinetul de Planning familial si a luat Rigevidon. „Practic, asta le dadea tuturor, prima folie era gratuita. Nu m-am ingrasat, aveam ciclul ceas, imi venea fix la 28 de zile. La aceeasi ora chiar. Acum, desi este intr-o relatie stabila, nici nu isi mai pune problema pastilelor hormonale, pentru ca e convinsa ca mai devreme sau mai tarziu ele vin la pachet cu o serie de probleme de fertilitate.

Cele mai multe dintre femei (tinere, ca sa fiu sincera si sa va spun cu mana pe inima inca o data ca esantionul cercetarii mele nu e neaparat reprezentativ) au luat pastilele in principal pentru contraceptie. Asta a facut si Daniela, pe care o sarcina neprevazuta si foarte timpurie, la 17 ani, a trimis-o de urgenta la medicul care i-a recomandat Logest. „L-am luat opt ani, dar e o mare greseala, mi-a zis. „Am crezut in ginecolog, care mi-a spus ca Logest e una dintre cele mai lejere pastile. Ce e drept, nu stiam ce-i aia durere menstruala, aveam ciclul regulat, stiam ziua in care o sa vina, nu am avut complicatii, dar dupa atata timp am zis ca trebuie sa renunt. Eu si fumez, medicul insista sa iau oricum pastilele, iar opt ani mi se par foarte multi. Fiecare dintre ele a renuntat dintr-un motiv sau altul la pastile, fara sa fi resimtit vreodata efectele secundare atat de temute si nu s-a gasit nici una care sa-mi spuna cat de recunoscatoare este acestei inventii.

Ba mai mult, toate mi-au povestit cat se tem de pilula. Dar poate nici una la fel de tare ca Alina, care a luat pilula recomandata de ginecolog de la 18 ani, dar nu pentru contraceptie, ci pentru ca avea ovare polichistice si un nodul palpabil, care a disparut in urma tratamentului. Initial a luat Diane, una dintre cele mai populare marci la vremea aceea, care s-a dovedit intre timp controversata si a fost chiar interzisa in unele tari europene. „Dupa o pauza, am fost din nou la medic si mi-a dat Yaz. Avea o lista lunga de efecte adverse, din care simteam doar oboseala si lipsa libido-ului, dar aveam un ten perfect. Numai ca a inceput sa ma deranjeze faptul ca doctorul mi le dadea fara sa-mi faca nici un fel de analize hormonale si de vreo doi ani am renuntat la ele. Mi se parea ca imi bag chimicale in corp si ca devin dependenta de ele. Credeam ca corpul meu se poate autoregla hormonal, dar la un moment dat chiar ma gandeam cum s-a adaptat perfect la pastile. Cel mai nasol efect a fost lipsa, cu desavarsire, a apetitului sexual. Iar daca vrei parerea mea de acum, ei bine pilulele sunt complet nesanatoase, desi mie cred ca mi-au facut bine cand am scapat de nodulul de pe ovar. Dar cum le-am intrerupt au inceput sa apara din nou chisturi. Ce vreau eu e sa gasesc ginecologul care sa imi propuna alte tratamente, care sa-mi masoare nivelul de hormoni si toate cele si apoi sa-mi dea un tratament combinat.

Smaranda imi spune insa, cu usurare, ca pentru ea pilulele de Microgynon au fost un dar din ceruri. „Eu am avut mereu un ciclu dureros, dificil si lung. Unchiul mamei mele, care era endocrinolog, i-a spus ca nu sunt decat doua optiuni: un copil sau pilula. Dupa ce am inceput sa iau am fost socata sa nu am deloc dureri. Inainte eram incapacitata, practic, mai ales in prima zi. In orice caz, nu iau tot timpul, si dupa o vreme simt ca e ceva nenatural cu mine. Totul este foarte controlat. Am intrebat-o daca ar prefera un alt gen de tratament si mi-a spus ca, desi in mod normal ar zice da, i se pare ca varianta pilulei e cea mai lipsita de dureri de cap si ca nu stie ce altceva ar putea sa ii aduca atatea beneficii. Iar dintr-un punct de vedere feminist, care e important pentru ea, imi spune razand: „Nota 10! I am in control! Dar eu am avut bafta ca sunt foarte compatibila cu pilula asta, mi-e clar. Practic, nu exista efect advers vizibil si e chiar eliberator. Si ieftin.

Dupa toate discutiile, cateva alte semne de intrebare m-au facut sa apelez la medicul specialist, asa ca am vorbit cu doctorul Ilinca Gussi. „Ai picat chiar in mijlocul unei controverse, mi-a spus, referindu-se la dezbaterile intense legate de cele cateva cazuri de embolii care au pus pe jar comunitatea internationala, inca o data, in legatura cu folosirea pilulelor contraceptive. „Dar pilula e un mare progres – atat pentru eliberarea femeilor, cat si in ceea ce priveste sanatatea. Faci copii cand vrei, nu se mai trece prin chiuretaje. Stiu ca in ultimul an s-a vorbit despre cat suint de periculoase, dar cred ca e si un pic de propaganda aici. Atitudinea pe care ar trebui sa o avem ar fi sa le prescriem si sa le luam cu mai putina nonsalanta. Ele se vand over the counter si lumea le ia dupa ureche. Riscurile insa exista si se stiu, dar sunt marginale cand ai medicatie pentru milioane de oameni. Oricum, contraceptia e o idee foarte buna, iar cea orala este cea mai sigura, nici nu se compara cu prezervativul sau cu calendarul, care e ca si cum ai da cu banul. Cat despre folosirea lor in alte scopuri, cred ca e o metoda foarte buna. Se prescriu ca sa scada durerea la menstruatie, si o fac semnificativ, practic amani momentul unui diagnostic de endometrioza, care altfel poate fi aflat doar daca te operezi, de exemplu. Pilulele preiau controlul si riscul, nici nu vindeca si nici nu agraveaza nimic.

Si atunci, ma intreb, de unde vine frica? Mai ales ca unul dintre cele mai importante studii, realizat pe un esantion de 46.000 de femei care au fost monitorizate timp de 40 de ani, a dovedit ca cele dintre noi care iau pilula sunt mai ferite de moartea prematura datorata cancerelor sau bolilor de inima si cand stim acum ca simptomele de depresie (un alt mit legat de folosirea pilulei) sunt, de fapt, mai rare decat pentru femeile care nu folosesc pilula?

De ce ne este inca teama? Si de ce, stiind aceste lucruri, inca mai preferam sa ne lasam, uneori, in voia norocului? Nu am un raspuns clar la aceasta intrebare, asa cum nici nu as putea spune ca imi voi reconsidera optiunile si voi alege contraceptia hormonala. Dar cred ca ma pot intoarce la studiul de care va vorbeam initial, care a aratat ca 8% dintre noi credem ca pastila de a doua zi e eficienta pe parcursul unui intreg ciclu menstrual. Sau la o alta concluzie a lui, care spune ca 43% credem ca e de datoria noastra sa ne ocupam de contraceptie, in sprijinul ei venind toate acele „sunt intr-o relatie serioasa, deci am trecut pe pastila pe care le-am auzit recent. Poate ca ne este frica de ceea ce nu cunoastem suficient. Si poate ca nu mai vrem ca si contraceptia sa fie tot datoria noastra, dupa ce a fost vreme atat de indelungata.

Text: Ioana Ulmeanu
Foto: picture of young beautiful woman with pills from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet