Care sunt spațiile publice unde va trebui să fim extrem de atenți după relaxarea restricțiilor de deplasare

Chiar dacă începând cu 15 mai ne vom putea deplasa fără declarația pe proprie răspundere, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim la fel de atenți.

După o perioadă de auto-izolare și distanțare socială, mai multe state ale lumii plănuiesc să redeschidă economia. Printre ele, și România, care de la 15 mai va renunța la restricțiile de deplare. Dar pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în lume, astfel că trebuie să fim extrem de atenți în continuare. În multe state din SUA (unde sunt aproape un milion de cazuri confirmate), au început deja să se redeschidă restaurante, săli de fitness, cinematografe etc. Chiar dacă la noi nu este încă cazul (Raed Arafat a ținut să precizeze că momentan mall-urile și restaurantele rămân închise), asta nu înseamnă că trebuie să luăm lucrurile cu ușurință.


Specialiștii au arătat că anumite spații publice sunt mai predispuse la coronavirus decât altele. În primul rând, locurile aglomerate trebuie evitate, mai ales cele unde există umezeală. Transportul public prezintă și el un risc ridicat. În continuare, este de aur regula de a sta la cel puțin un metru și jumătate de celelalte persoane, iar dacă ieșim undeva, cel mai bine ar fi să optăm pentru un parc.

Un studiu recent arată că noul coronavirus poate rămâne în aer chiar și la 3 ore după aerisire. Acesta rămâne detectabil până la patru ore pe cupru, până la 24 de ore pe carton și până la 3 zile pe plastic sau oțel. Medicii spun că nu există dovezi clare că virusul se poate contracta din aer, dar este plauzibil. De asemenea, acesta nu pare afectat de temperaturile ridicate, iar apariția verii nu va însemna dispariția lui, așa cum se întâmplă în cazul virusurilor sezoniere.


Băile sunt un mediu propice pentru coronavirusuri, așa că, dacă locuiești cu cineva infectat, este total nerecomandat să folosiți aceeași baie. Dacă vorbim despre călătoria cu avionul, însă, trebuie menționat că oxigenul din cabină este mult mai calitativ decât cel din casele noastre, fiind reciclat prin filtre care rețin praful, bacteriile și ciupercile.

Foto: Shutterstock

Citește și:
Face Yoga: metoda simplă și eficientă să-ți păstrezi tenul tânăr

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet