Hipoglicemia sau nivelul scăzut de glicemie în sânge, poate fi recunoscută după mai multe semnale pe care ți le dă organismul, cum ar fi tremuratul, oboseala sau nervozitatea. Deși este frecvent asociată cu diabetul zaharat, și persoanele care nu au această boală se pot confrunta cu hipoglicemie.
În primul rând, glicemia reprezintă de fapt concentrația de glucoză din sânge. Glucoza este principala sursă de energie, carbohidrații din alimente fiind transformați în glucoză. Atunci când scade nivelul de glicemie în sânge, vei resimți asta. „Hipoglicemia se referă de cele mai multe ori la un nivel de zahăr în sânge mai mic de 60 mg/dl', spune dr. Heather Bartlett.
Potrivit Harvard Health, hipoglicemia poate fi cauzată de dietă, anumite medicamente, deficiențe de hormoni sau enzime. Dacă bănuiești că suferi de hipoglicemie, e important să vorbești cu medicul tău, astfel încât să începi din timp un tratament și să previi posibilele complicații.
Glicemia scăzută poate provoca complicații atât de termen scurt, cât și lung, astfel că e important să știi care sunt semnele prin care îți poți da seama că este vorba despre o hipoglicemie.
1. Oboseală
Organismul fiecărui individ poate reacționa în mod diferit la nivelul scăzut al glicemiei. Însă, oboseala este unul dintre simptomele des întâlnite. Glucoza reprezintă sursa de energie pentru creierul nostru, iar atunci când te confunți cu o hipoglicemie, creierul nu are suficient zahăr din sânge și e posibil să simți o senzație de oboseală.
2. Nervozitate și anxietate
Unii oameni pot resimți și anxietate, spune Becky Koickel, director medical asociat la Northwell Health GoHealth Urgent Care. Este unul dintre semnele ca răspuns la un nivel ridicat de adrenalină. De asemenea, poate duce și la schimbări de dispoziție și la o iritabilitate generală.
3. Dureri de cap
Durerile de cap sunt destul de întâlnite în cazul hipoglicemiei, dar și migrenele. Acestea vin și cu alte simptome ale hipoglicemiei, cum ar fi vederea încețoșată, oboseala și confuzia.
4. Senzație constantă de foame
Hipoglicemia te poate face să îți fie foame în mod constant. Atunci când nivelul glucozei este unul scăzut, corpul va începe să elibere glucoza metabolizată de ficat. Așa că, mâncatul poate ajuta la creșterea glicemiei.
5. Tahicardie
Un ritm cardiac mai rapid decât cel obișnuit și palpitațiile sunt alte simptome asociate hipoglicemiei. Dacă te regăsești în situația asta, e posibil ca nivelul glicemiei să fie unul scăzut.
6. Confuzie
Și starea de confuzie este un alt simptom al hipoglicemiei. Creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa, iar când ai o scădere a concentrației de glucoză din sânge, e posibil să experimentezi stări precum cele de confuzie sau vedere încețoșată.
7. Amețeală
Ca urmare a scăderii zahărului din sânge, pot apărea și amețeli. Acestea pot fi însoțite și de stări de confuzie și oboseală.
8. Senzație de funicături în jurul gurii
Dacă resimți furnicături sau o amorțeală a gurii sau a buzelor, ar trebui să iei în considerare că te poți confrunta cu o hipoglicemie. Explicația are în vedere faptul că este o manifestare a sistemului nervos la nivelul scăzut al glicemiei.
9. Transpirație
Transpirația este un alt simptom comun al hipoglicemiei. Dacă începi să resimți o transpirație neobișnuită, care ulterior poate fi însoțită de frisoane, s-ar putea să simți că ai un atac de panică, însă este o reacție obișnuită la adrenalină.
10. Tremurat
Unul dintre semnele timpurii ale hipoglicemiei este tremuratul. Când glicemia scade, e posibil să resimți această senzație, dar și anxietate și tahicardie, fiind un răspuns al corpului tău la adrenalină.
Citește și:
10 obiceiuri de care să ții cont pentru a te menține tânără
Foto: Arhiva ELLE