Diabetul este una dintre afecțiunile cronice care afectează un număr foarte mare de oameni.
Diabetul face parte din afecțiunile des întâlnite la persoanele din jurul nostru, iar acesta poate fi de tip I și de tip II.
Cercetătorii ne spun că persoanele care beau cantități destul de mari de băuturi îndulcite au un risc mai mare cu 16% de a face diabet de tip II față de persoanele care le evită. Iar dacă te gândești că sucurile care nu conțin zahăr te vor ajuta, ei bine, te înșeli, deoarece ele conțin alte ingrediente, la fel de periculoase.
Înainte de toate, trebuie să ai grijă la alimentația pe care o ai și la stilul de viață. În acest sens, ar trebui să consumi multe fructe, legume și cereale, și, totodată, nu ar trebui să faci excese și să dormi suficient în fiecare seară. Cu toate acestea, dacă sesizezi anumite semne ale prediabetului, cum ar fi acumularea unui număr neobișnuit de kilograme, îți este mereu sete, ai poftă de dulciuri sau nu reușești să te odihnești cum trebuie, atunci ar trebui să mergi la medic.
Cercetătorii ne atenționează cu privire la faptul că organismul nostru simte diferența între a mânca un măr și a bea un suc îndulcit. Persoanele care beau băuturi îndulcite artificial au un de risc 18% de a face diabet de tip II.
Pe lângă asta, aspartamul este unul dintre cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali, iar el se poate regăsi într-o mulțime de alimente, iar aici putem vorbi despre sucuri acidulate, dulciuri, cereale, vitamine și chiar medicamente. Dacă vei consuma o perioadă mai lungă alimente care conțin aspartam, te vei confrunta cu diferite simptome, de la dureri de cap sau amețeli. Un studiu din anul 2018 ne spune faptul că acest îndulcitor artificial poate afecta nivelul de cortizol din organism și rezistența la insulină.
Un sfat pe care experții ni-l dau este să renunțăm la sucurile îndulcite și să le înlocuim cu apă, cafea sau chiar ceai neîndulcit. Acest obicei poate reduce riscul de diabet II de la 2 la 10%. Dependența de zahăr este o altă problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. Zahărul face parte dintre cele mai nocive ingrediente, iar în timp ne poate provoca dependență. Ne este recomandat să reducem din timp nivelul de zahăr, iar aici ar trebui să fii atentă la alimentele bogate în carbohidrați deoarece pot conține zahăr.
De asemenea, trebuie să acorzi o mare atenție și asupra cafelei sau a diferitelor tipuri de băuturi pe bază de cafea, deoarece dacă le bem în fiecare zi, în timp ne putem confrunta cu dureri de cap, oboseală și chiar irascibilitate.
Cu toate acestea, formează-ți un obicei din a face mișcare în fiecare zi și găsește o modalitate de a face față stresului. Evită pe cât posibil mâncărurile procesate și încearcă să dormi cel puțin opt ore în fiecare noapte.
Foto: Shutterstock
Vezi si: Fructe permise in diabet