Care sunt alimentele care stau la baza unei vieți sănătoase, conform nutriționiștilor

Un stil de viață echilibrat pornește din interior, iar din acest motiv trebuie să acorzi atenție alimentelor care te pot ajuta să ai o viață cât mai lungă și sănătoasă.

Care sunt alimentele care stau la baza unei vieți sănătoase, conform nutriționiștilor

Știm cu toții că nu putem opri procesul îmbătrânirii, care este total firesc și pe care ar trebui să îl acceptăm, însă există câteva moduri prin care putem avea grijă de alimentația noastră pe parcursul vieții.

Îmbătrânirea ține de mai mulți factori – cum ar fi mediul în care trăim, dar și istoricul familiei. În timp ce fructele și legumele reduc riscul apariției bolilor de inimă, a tipurilor de cancer, diabetului, obezității și a bolilor respiratorii, acestea nu sunt singurele pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a-ți proteja sănătatea. 

1. Leguminoase

Leguminoasele precum fasolea, mazărea, lintea sau năutul reprezintă surse excelente de fibre și proteine pe bază de plante care pot stabiliza nivelul de zahăr din sânge. Ele mai conțin și numeroase minerale și vitamine, cum ar fi vitamina B1, magneziu, fier și zinc. Nu au foarte multe grăsimi, iar dieteticienii ne recomandă să includem cel puțin cinci porții de leguminoase pe săptămână. 

2. Ouă

Chiar dacă au un conținut ridicat de colesterol, cercetările arată că ouălele nu afectează nivelul general al colesterolului din sânge. O analiză publicată în Journal of American College of Nutrition a descoperit faptul că persoanele care consumă ouă, aproximativ șapte pe săptămână, au un risc redus, mai exact cu 12%, de a avea un atac cerebral, în comparație cu cei care au un raport mai scăzut.

3. Frunze verzi

Frunzele verzi precum spanacul, varza, frunzele kale sunt vitale pentru formarea globulelor roșii. Folatul, întâlnit mai des sub denumirea de acid folic, din surse alimentare naturale ajută la protejarea funcției creierului odată cu înaintarea în vârstă. Carotenii aduc și ei un grad mai mare de antioxidanți, protejând împotriva descompunerii celulelor.

4. Pește gras

Peștele gras, cum ar fi somonul, heringul, macroul sau sardinele ar trebui să facă parte din alimentația ta. Numeroase studii susțin că peștele gras este extrem de sănătos deoarece conține acizi grași omega-3, care pot preveni pierderea memoriei și apariția depresiei.

5. Cartofi dulci

Cartofii dulci conțin vitamina A, potasiu, fosfor, zinc, fier și au un gust diferit față de cartofii normali. Mai au și vitamina C, ceea ce duce la întărirea sistemului imunitar. Îi poți folosi în nenumărate combinații, de la supe creme, curry sau salate.

6. Cafea

Îți vom da o veste extrem de bună, și anume că nu trebuie să renunți la obiceiul tău de a bea cafea. Unii cercetători consideră că poate reduce șansele de a face diabet sau infarct. În plus, ajută la arderea grăsimilor și stimulează organismul, reușind să prevină și apariția anxietății. Specialiștii ne recomandă să bem cu moderație.

7. Ceai

De la ceai verde, negru sau chiar alb, indiferent de tipul său, ceaiul a fost mereu recunoscut pentru beneficiile sale datorită compușilor săi antioxidanți și antiinflamatorii. Potrivit mai multor cercetări, ceaiul verde ar reduce riscul apariției cancerului la sân. Nu ar trebui să bei mai mult de două-trei căni pe zi.

8. Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc este soluția ideală pentru un mic dejun sănătos. Este bogat în proteine și are un conținut scăzut de glucide și zahăr. Mai exact, 170 de grame de iaurt grecesc reprezintă 17 grame de proteine, aproape 40% din doza zilnică recomandată. Îl poți combina cu granola, fructe proaspete și îl poți folosi și drept dressing pentru salate. 

9. Semințe de chia

Semințele de chia sunt excelente pentru organismul nostru, având fibre, magneziu, potasiu, fier și omega-3. Acestea ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii și la scăderea tensiunii arteriale. Sunt ușor de inclus în alimentația zilnică, de la salate, iaurturi, sosuri, până la smoothie-uri. 

10. Avocado

Cu siguranță ai încercat până acum acest fruct minune numit avocado, care conține minerale și vitaminele C, K, B, E și A, dar și fibre și grăsimi sănătoase. Acesta mai are și 18 aminoacizi, potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale și poate preveni inflamațiile și arsurile la stomac. 

11. Fructe de pădure

De la zmeură, căpșuni, mure, coacăze sau afine, acestea sunt excelente pentru alimentația noastră deoarece conțin antioxidanți. Au foarte multe vitamine, minerale, dar și fibre, ajutând în combaterea afecțiunilor antiinflamatorii.

12. Semințe de cânepă

Semințele de cânepă conțin nutrienți, în special grăsimi sănătoase. Acestea mai au și două tipuri de acizi grași esențiali, și anume acid linoleic și acid alfa-linoleic. Nu au foarte multe calorii și le poți folosi în mai multe combinații, cum ar fi în iaurt, salate sau sucuri.

13. Turmeric

Turmericul este un condiment care s-a dovedit că are o mulțime de beneficii asupra sănătății noastre, de la prevenirea bolilor de inimă, Alzheimer, cancer, artrită, dar și depresie. Are un efect antiinflamator, fiind un puternic antioxidant, ajută la arderea grăsimilor și ameliorarea afecțiunilor pielii. Îl poți folosi și drept condiment, dar poți să îl incluzi în prepararea diferitelor pudre sau paste.

CONȚINUT VIDEO ELLE

14. Fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz sunt alternativa ideală pentru un mic dejun sănătos, dar și rapid. Ovăzul conține fibre solubile, proteine, magneziu, zinc și vitamina B1. Mai multe studii au demonstrat că ovăzul poate reduce apariția bolilor de inimă și a diabetului de tip II.

15. Ciuperci

Ciupercile sunt o sursă minunată de nutrienți, în special de vitamina D, esențială în menținerea sănătății oaselor. Mai au și minerale, precum potasiu, fier și fosfor. Printre beneficii se numără faptul că un consum crescut de ciuperci poate scădea riscul apariției accidentului vascular cerebral, ajută digestia și sistemul imunitar.

Îți plac ciupercile? Citește despre ghebe și cum să faci zacuscă din ele

Citește și:
4 semne că ai consumat prea multă cofeină, iar acest lucru îți afectează sănătatea

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video