Care este primul medicament care va fi folosit pentru a trata pacienții cu Covid-19

Comisia Europeană este pe cale de a aproba utilizarea pe scară largă a unui medicament în tratarea pacienților cu Covid-19.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat joi că recomandă autorizarea unei puneri pe piață condiționate a antiviralului Remdesivir pentru tratarea pacienților bolnavi de Covid-19. Acesta este primul medicament recomandat pentru autorizare în Uniunea Europeană, dar în continuare este nevoie și de aprobarea Comisiei Europene.


Comitetul pentru Medicamente Umane, unul dintre departamentele Agenției a recomandat utilizarea Remdesivir pentru pacienții adulți și adolescenți cu vârste de peste 12 ani care suferă de forme grave de Covid-19. Nu este însă cunoscut prețul cu care medicamentul realizat de compania Gilead va fi comercializat în Europa. În SUA, acesta poate ajunge și la peste 5.000 de dolari.

Dacă recomandarea Agenției Europene a Medicamentului va fi aprobată de Comisia Europeană, medicii din Europa vor putea prescrie de acum încolo Remdesivir, care va fi cunoscut sub denumirea comercială Veklury. Autorizaţia de comercializare condiţionată permite unui tratament să fie vândut timp de un an în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, înainte ca toate datele necesare despre eficienţa şi efectele sale secundare să fie disponibile. Compania Gilead trebuie să prezinte aceste date finale până în luna decembrie.


Produs de Gilead, o compania farma din California, și inițial destinat epidemiei de Ebola, Remdesivir este un antiviral care a dat rezultate contradictorii în studiile de până acum, date fiind efectele adverse complicate și rata mică de succes. Medicul român Adrian Bot, care lucrează pentru compania Gilead, a dat câteva explicații în exclusivitate pentru ELLE la începutul pandemiei: „(Remdesivir) acționează prin a suprima capabilitatea virusului de a-și autoreproduce materialul genetic. Acest lucru încetinește înmulțirea virusului în organismul uman, limitează distrugerea țesuturilor, ajutând recuperarea cu ajutorul imunității proprii.' Tratamentul cu remdesivir pare să fi avut cele mai bune rezultate asupra persoanelor care au avut nevoie oxigen.


Citește și:
Care este pragul de infectări zilnice la care se vor impune noi măsuri de prevenție? Anunțul făcut de Prof. dr. Alexandru Rafila

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet