Cea mai contaminată cu coronavirus încăpere dintre cele locuite de pacienți asimptomatici a fost stabilită în urma unui nou studiu publicat de Societatea Americană de Microbiologie.
Cea mai contaminată cu coronavirus încăpere dintr-o casă locuită de un pacient asimptomatic nu este neapărat prima la care te-ai gândi. Mai cu seamă în aceste vremuri, în care ne place să credem că casele noastre sunt cele mai sigure locuri în care ne putem afla, iată că acest studiu, realizat de Li Wei, Ji Lin, Xiaofei Duan, Wenzhi Huang, Xiaojun Lu, Juan Zhou, Zhiyong Zong și publicat în jurnalul mSphere al Societății Americane de Microbiologie, arată că mediul în care trăiește un pacient cu coronavirus, chiar și asimptomatic, poate fi foarte contaminat.
„Contaminarea împrejurimilor pacienților cu sindrom respirator sever acut cauzat de coronavirus rămâne prea puțin studiată”, arată studiul. „Am testat împrejurimile și aerul din unități care nu erau de terapie intensivă și în care erau izolați pacienți în Chengdu, China, care fuseseră ocupate de 13 pacienți cu coronavirus care se întorseseră din călătorii, incluzând doi pacienți asimptomatici. Un total de 44 din 112 (39,3%) dintre mostrele de pe suprafețe erau pozitive pentru SARS-CoV-2, detectat prin teste PCR, sugerând o contaminare extinsă, deși mostrele din aer erau negative. În particular, într-o singură cameră ocupată de un pacient asimptomatic, patru locuri au fost găsite pozitive, ceea ce arată că pacienții asimptomatici cu COVID-19 contaminează mediul din jurul lor și deci îi pun pe cei aflați în contact cu ei la risc.”, arată studiul.
Din rezultatele obținute în urma studiului a rezultat că încăperea contaminată cu coronavirus într-un grad ridicat este dormitorul – mai cu seamă pernele și cearșafurile pot fi surse serioase de infectare, deoarece rețin multe particule care conțin virusul. Toate accesoriile de pat, de altfel, s-au dovedit a fi foarte contaminate, și asta în condițiile în care încăperile din care s-au prelevat mostrele fuseseră curățate și dezinfectate în prealabil, ceea ce, în mod normal, nu se întâmplă acasă cu eficacitatea cu care se realizează aceste operațiuni într-un spital.
Studiul care indică cea mai contaminată cu coronavirus încăpere locuită de un pacient asimptomatic, a declarat Charles Bangham, profesor de imunologie la Imperial College London, pentru Newsweek, „ne aduce aminte de faptul că contaminarea este foarte răspândită și că și aerul din camerele cu presiune negativă poate fi contaminat. Cel mai important lucru pe care îl putem face este să reducem la minimum contactul cu alți oameni, mai ales cei vulnerabili, să purtăm o mască atunci când suntem în apropierea altora și să ne spălăm temeinic pe mâini după ce am luat contact cu un obiect despre care știm sau credem că poate fi contaminat.”
Foto: Shutterstock, arhiva ELLE