În urmă cu puțin timp, președintele Klaus Iohannis a dat declarații în urma unei ședințe la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul de Interne Marcel Vela, Ministrul Sănătății Victor Costache și Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
‘Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare’, a declarat președintele, afirmând că ‘se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, ce a fost până acum recomandare devine obligație, după principiul stăm acasă. Oamenii pot ieși la serviciu și să își facă cumpărăturile, însă aceste restricții devin obligații.’.
‘Am convenit să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină măsuri de supraveghere electronică, e absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral’, a mai spus președintele Iohannis. Încă nu se știe ce fel de supraveghere este aceasta și dacă cei aflați în carantină vor purta brățări de monitorizare sau vor fi supravegheați prin alte mijloace.
De asemenea, Iohannis a adăugat că ‘trebuie să folosim și armata pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren, aceasta va pune la dispoziție personal care să suplimenteze forțele de ordine publică, Jardamerie și Poliție’.
‘Un punct foarte special’, a mai spus președintele, ‘sunt persoanele cele mai vulnerabile, de peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale și de restricții speciale – se vor introduce restricții speciale, vor trebui, în interesul lor, să stea practic tot timpul acasă.’ Încă nu a fost menționată metoda prin care aceștia vor putea sta în siguranță acasă sau modalitățile prin care persoanele trecute de această vârstă vor putea să se aprovizioneze cu alimente sau medicamente.
‘Restricțiile vor fi prelucrate azi într-o ordonanță militară și vor intra în vigoare începând de mâine.’
Așadar, românii vor fi nevoiți de mâine să prezinte documentele ( legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate) nu numai pe parcursul nopții, ci și ziua pentru orice fel de deplasare în afara locuinței.
Ministrul Afacerilor de Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut sâmbătă seară o conferință de presă cu privire la noile restricții și recomandări implementate pentru a încetini răspândirea noului tip de coronavirus. Iar de aseară, de la ora 22:00, au intrat în vigoare noile restricții de circulație în afara locuinței.
Ce presupune ordonanța dată inițial:
Art. 3 – (1) Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane.
(2) Prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.
Art. 4 – În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.
Art. 5 – (1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
(4) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
(5) Fac excepţie de la aceste prevederi personalul din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, corpului diplomatic şi personalul care asigură serviciile de utilitate publică.
Așadar, orice persoană care părăsește locuința, fie în interes personal, sau profesional, este nevoită să prezinte la solicitarea autorităților legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate.
În ceea ce privește declarația pe proprie răspundere, aceasta poate fi scrisă de mână. Însă, întotdeauna însoțită de actul de identitate. Trebuie prezentată reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării. Conform autorităților, aceștia pot fotografia documentele prezentate (declarație pe proprie răspundere și act de identitate).
Modelul de declarație poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-urile celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, precizează Grupul de Comunicare Strategică.
Citește și:
Coronavirus ți-a schimbat viața. 3 întrebări esențiale pe care trebuie să ți le pui acum
Foto: Shutterstock